Стево Аничић, директор Дунав осигурања Бањалука: Освајамо тржиште уз широку палету услуга

Жељка Кокот
Стево Аничић, директор Дунав осигурања Бањалука: Освајамо тржиште уз широку палету услуга

"Дунав осигурање" Бањалука нуди широку палету животних и неживотних осигурања и захваљујући тој разноликости и високом нивоу одговорности према осигураницима, добављачима, реосигуравачима и држави лани је остварен раст премије од 12 одсто на годишњем нивоу.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" директор "Дунав осигурања" Стево Аничић.

* ГЛАС: Какви су резултати пословања "Дунав осигурања" у 2015. години и јесте ли задовољни резултатима?

АНИЧИЋ: Изузетно смо задовољни прошлогодишњим резултатима пословања, јер смо, за разлику од 2014. у којој је "Дунав осигурање" пословало негативно, у 2015. години остварили позитиван финансијски резултат. Такође, остварен је премијски раст од 12 одсто у односу на 2014. годину, а највеће учешће у фактурисаној премији остварено је у оквиру обавезног осигурања од ауто-одговорности, осигурању од незгоде и у оквиру имовинског и каско осигурања. Максимално се трудимо да задовољимо потребе наших клијената кроз редовну и коректну исплату штета и квалитетно преузимање ризика у осигурању. Можемо се похвалити и исплатом штета у законским роковима, а закључно са 31. јануаром исплатили смо 6,83 милиона КМ штета. Редовно измирујемо све обавезе према добављачима и реосигуравачима, а улажемо и у едукацију кадрова.

* ГЛАС: Да ли су отклоњени сви проблеми у пословању након што сте кроз докапитализацију ојачали капитал друштва?

АНИЧИЋ: Већински власник, компанија "Дунав осигурање" Београд, извршила је 2015. године двије докапитализације у износу од три милиона евра, чиме је пословање друштва у потпуности стабилизовано.

* ГЛАС: Које врсте осигурања нудите уз доминантно осигурање од ауто-одговорности?

АНИЧИЋ: Осигураницима нудимо све врсте животних и неживотних осигурања. Куповином квалитетне полисе животног осигурања клијент добија много више од самог осигурања, јер улаже у своју будућност и штити драге особе, а у исто вријеме штеди и планира. Што се тиче неживотних осигурања, нудимо осигурање од незгоде, здравствено осигурање, каско осигурање моторних возила, осигурање пловила, осигурање робе у превозу, осигурање имовине од пожара и природних сила, осигурање остале штете на имовини, осигурање одговорности за моторна возила, осигурање од опште грађанске одговорности, осигурање кредита и друге производе.

* ГЛАС: Да ли клијенти могу купити пакет услуга и да ли планирате проширење асортимана производа са којима сте на тржишту?

АНИЧИЋ: Ми препоручујемо полису мјешовитог осигурања која уз осигурање обезбјеђује штедњу, затим осигурање личне ренте и ризико осигурање у случају смрти осигураника. Намјера нам је да у овој години тржиште осигурања у Српској обогатимо новим бизнис линијама и пакетима услуга који су слабо заступљени на нашем тржишту.

* ГЛАС: Колико радника запошљавате и да ли је у плану и проширење продајне мреже?

АНИЧИЋ: "Дунав осигурање" тренутно запошљава 165 радника са пуним и 36 радника са непуним радним временом. Свакодневно ослушкујемо захтјеве тржишта и у складу са указаном потребом проширујемо продајну мрежу.

* ГЛАС: Како оцјењујете стање на тржишту осигурања РС и са којим се проблемима суочавате?

АНИЧИЋ: Тржиште осигурања РС је и даље неуређено, јер су проблеми код уговарања обавезног осигурања још присутни и поред ангажовања регулатора. Највећи проблем је нелојална конкуренција са којом се, као и друга друштва, непрестано суочавамо.

* ГЛАС: Удружење осигуравајућих друштава РС изрекло је крајем прошле године "Дунав осигурању" и још трима осигуравајућим кућама јавну опомену због сумње да је велики раст премије од ауто-одговорности остварен коришћењем дампиншких цијена. Да ли су те оптужбе тачне и да ли сте отклонили проблем?

АНИЧИЋ: Такве оптужбе су потпуно неосноване, јер се "Дунав осигурање" залаже за потпуно поштовање закона и договореног премијског система. Раст премије у претходној години остварен је захваљујући новој организацији и систему награђивања запослених, а отварањем нових филијала у Бијељини и Палама знатно смо проширили круг корисника.

* ГЛАС: Које су главне препреке за развој тржишта осигурања РС?

АНИЧИЋ: Сматрам да су највеће баријере које коче развој тржишта осигурања слаба привредна развијеност, низак стандард и неразвијеност свијести становништва у вези са предностима осигурања. Сви ови фактори доприносе да се осигураници оријентишу само на обавезна осигурања.

* ГЛАС: Колико је реално и одрживо постојање великог броја осигуравајућих кућа на прилично малом тржишту РС и да ли су огромна конкуренција и борба за опстанак изродиле негативне појаве попут кршења тарифа?

АНИЧИЋ: На тржишту Српске тренутно послују 24 друштва, што је превише за слабо развијену привреду попут наше и апсолутно неодрживо. Управо та концентрација великог броја осигуравајућих друштава и борба за опстанак подстакли су експанзију негативних појава које се огледају у непоштовању тарифа кроз дампиншке цијене за поједине врсте осигурања, што подстиче нелојалну конкуренцију.

Наставак раста и у овој години

* ГЛАС: Који су најважнији планови "Дунав осигурања" за ову годину?

АНИЧИЋ: Циљ нам је да у 2016. години наставимо редовну исплату штета и свих доспјелих обавеза и да у потпуности одговоримо на захтјеве наших осигураника. Планирамо да повећамо премију за 14 одсто у односу на претходну годину, а самим тим и тржишно учешће не само у РС, већ и у ФБиХ. У плану је и промјена структуре портфеља, чиме ће имовинска и остала необавезна осигурања имати већи значај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана