Štednja premašila šest milijardi KM

Milijana Latinović
Štednja premašila šest milijardi KM

Banjaluka - Štednja u Republici Srpskoj raste uprkos padu kamatnih stopa, pa su tako na kraju prošle godine depoziti u bankama iznosili više od šest milijardi maraka, što je za oko 668 miliona KM više u odnosu na kraj 2017. godine.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, lani je zabilježen rast depozita bankarskog sektora od 12 odsto. Dodaju da su ukupni rashodi iznosili 369,3 miliona marka, i približno su na istom nivou kao godinu ranije.

- Prema strukturi ukupnih rashoda bankarskog sektora Republike Srpske, rashodi po kamatama i slični rashodi iznose 66,6 miliona KM ili 18 odsto ukupnih rashoda i bilježe pad po stopi od 16 odsto u odnosu na 2017. godinu kada su iznosili 79,4 miliona KM - naveli su u Agenciji za bankarstvo RS. Pojašnjavaju da je pad ovih rashoda rezultat smanjenja kamatnih stopa na depozite.

U Agenciji za bankarstvo ističu da je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne depozite banaka Republike Srpske u periodu od januara do decembra 2018. godine iznosila 0,63 odsto i manja je za 0,26 procenata u odnosu na 2017. godinu što je, navode, rezultat smanjenja ponderisane efektivne kamatne stope na kratkoročne i dugoročne depozite.

- Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na dugoročne depozite iznosila je 1,6 odsto - istakli su u Agenciji za bankarstvo.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja rekao je za “Glas Srpske” da su depoziti građana koji u statistici imaju mnogo veći rast nego depoziti pravnih lica, izraz nesigurnosti i straha od budućnosti.

- Sa druge strane imamo nemogućnost dodatne zarade ulaganjem u hartije od vrijednosti, plemenite metale ili u neke poslovne projekte što je najveći problem. Veliki broj malih uloga građana dovodi do toga da štednja fizičkih lica enormno raste, a s druge strane nema privredne aktivnosti koja bi te depozite koji se gomilaju koristila za nove investicije - istakao je Ljuboja i naglasio da su sve to logična kretanja.

Istakao je da smo svjedoci negativne kamatne stope, te da se situacija  mijenja i da se pokušava povećati referentna kamatna stopa, što bi vjerovatno uticalo i na povećanje kamata na depozite.

- Postoji indicija i da će euribor da raste, ali ne vidimo iz kojeg razloga jer nema investicionih ciklusa koji će povlačiti nagomilana novčana sredstva - rekao je Ljuboja.

 

 

ISNOS DEPOZITA I RASHODA U BANKAMA

6,1 milijarda KM - ukupni depoziti

668 miliona KM - rast depozita

369,3 miliona KM - rashodi

 

KAMATNE STOPE NA DEPOZITE

0,63 odsto - prosječna kamatna stopa

0,26 odsto - pad prosječne kamatne stope

1,6 -  odsto kamata na dugoročne depozite

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana