Stečaj kraj za „Hipo lizing“

Stečaj kraj za „Hipo lizing“ 05.12.2017 15:28 | Marijana Miljić

Banjaluka - Okružni privredni sud u Banjaluci obustavio je likvidacioni i pokrenuo stečajni postupak nad „Hipo Alpe Adrija lizingom“ - jedinom lizing kućom čije je sjedište u Srpskoj.

Tržište lizinga u RS šest godina nalazi se u konstantnom padu i nakon gašenja „Hipo Alpe Adrija lizinga“ na njemu ostaju jedino ispostave lizing kuća iz FBiH. Zbog neisplativog poslovanja ostale lizing kuće čije je sjedište bilo u RS odavno su stavile ključ u bravu.

Sud je za stečajnog upravnika „Hipo Alpe Adrija lizinga“ imenovao Gojka Eskića iz Banjaluke. Povjerioci su pozvani da prijave svoja potraživanja u roku od mjesec, a dužnici da potraživanja izmire bez daljeg odgađanja. Potraživanja povjerilaca biće ispitana na ročištu zakazanom za 2. februar i donesena odluka o daljem toku stečajnog postupka.

Hipo Alpe Adrija banka, koja od polovine prošle godine i promjene vlasnika posluje pod novim nazivom Adiko banka, podnijela je 7. aprila ove godine prijedlog za pokretanje likvidacionog postupka nad „Hipo Alpe Adrija lizingom“. Likvidacioni postupak je otvoren 7. septembra, a do tada je u lizing kući bio zaposlen jedan radnik.

U izvještaju likvidacionog upravnika navedeno je da je „Hipo Alpe Adrija lizing“ izmirio sve obaveze, a da još vodi dva spora. Spor su pokrenuli protiv mesne industrije „Guzijan Pasuskuro“ iz Laktaša zbog neizmirenih obaveza od 46.485 maraka. Drugi se odnosi na „STM kompani“ iz Živinica zbog neisplaćenih obaveza od 210.000 KM.

Protiv „Hipo Alpe Adrija lizinga“ tužbu je u avgustu podnijelo preduzeće „Veldeks“ iz Banovića, a vrijednost spora iznosi 50.000 KM. „Veldeks“ je podnio tužbu jer smatra da je pretrpio štetu usljed blokade žiro-računa za kojom je „Hipo Alpe Adrija lizing“ posegao zbog neizmirenih obaveza.

U Adiko banci ističu da su u skladu sa strategijom restrukturiranja poslovanja odlučili da stave fokus na primarne poslovne aktivnosti.

- Lizing nije bio u tim prioritetima, zbog čega smo odlučili da postepeno izađemo iz te djelatnosti. Već duže vrijeme „Hipo Alpe Adrija lizing“ ne obavlja svoju primarnu djelatnost, osim aktivnosti koje su potrebne za sprovođenje likvidacije. Preduzeto je niz aktivnosti kako bi ovaj proces bio uspješno okončan. U tom kontekstu treba posmatrati i likvidacioni postupak koji je vlasnik svojevoljno pokrenuo u nadležnom sudu nakon što je regulisao obaveze društva i odnose sa klijentima - kazali su u Adiko banci.

Osnivanje

Hipo Alpe Adrija banka je osnovala „Hipo Alpe Adrija lizing“ 2011. godine, a osnivački kapital iznosio je 2,97 miliona KM. Osnovna djelatnost društva je bila pružanje finansijskog i operativnog lizinga.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica