Стечај краћи за 41 мјесец

Милијана Латиновић
Стечај краћи за 41 мјесец

Бањалука - Закон о стечају у Републици Српској од ступања на снагу до краја прошле године допринио је привредном расту и очувању радних мјеста, а трајање стечајног поступка смањено је са 54 на 13 мјесеци за предузећа која су имала имовину.

Помоћник министра правде РС Слободан Зец рекао је да се Законом о стечају у Српској првенствено жељела обезбиједити боља заштита права радника и да се у томе успјело.

- Резултати показују колико је нова регулатива помогла у скраћењу стечајних поступака - истакао је Зец.

Могућност реструктурирања предузећа, као једна од главних промјена у новом закону, отворила је многим компанијама у Републици Српској могућност “оздрављења” и наставка рада.

Од марта 2016. године, када је усвојен нови закон, до краја прошле године рјешена су 144 стечаја, резултати су “Програма рјешавања питања дугова и престанка пословања у БиХ” који спроводи ИФЦ, дио Групације Свјетске банке уз подршку Амбасаде Швајцарске у БиХ.

Према овим подацима, трајање стечајног поступка у просјеку је смањено за невјероватних 415 одсто. Подаци показују да је захваљујући могућности реструктурирања компанија сачувано готово 600 радних мјеста, а број ријешених предмета порастао за 329 одсто.

Стечајни управник Милан Латинчић истиче да је највећи допринос позитивним ефектима новог закона заправо дала пракса, која је помогла да се брже рјешавају стечајни поступци.

- Боља дисциплина у судовима и код стечајних управника свакако је допринијела позитивним резултатима. Поступци су дуго трајали и због силних парница које смо затекли код стечајних дужника, па је процес трајао и по пет година, без обзира на законске одредбе - рекао је Латинчић.

Стечајни управник Мирјана Голић сматра да ови статистички подаци нису реални, истичући да стечајни поступци и даље предуго трају.

- Имамо примјер Банке Српске, гдје је стечај отворен прије непуне двије године и гдје парнични судови још нису узели у разматрање поједине предмете из стечајног поступка, а имамо и имовину и обезбијеђена новчана средства, али је све блокирано - рекла је Голићева, која је и стечајни управник Банке Српске. Она је додала да су поједине ставке у закону само декларативне и нико их не поштује.

Ликвидација

Слободан Зец је истакао да се побољшање резултата може очекивати и након што буде усвојен закон о ликвидационом поступку.

Влада Републике Српске усвојила је крајем јануара Нацрт закона о ликвидационом поступку те га упутила у даљу процедуру.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана