Stečaj “Unisa” na razmatranju

Milijana Latinović
Stečaj “Unisa” na razmatranju

Derventa - Okružni privredni sud u Doboju razmatra zahtjev za pokretanje stečaja u Fabrici cijevi “Unis” u Derventi, a ogorčeni radnici nekadašnjeg giganta poručuju da neće odustati od borbe da im bude uplaćen radni staž i isplaćene zarađene plate.

Agonija u ovom preduzeću traje godinama, a kap je prelila čašu 11. oktobra prošle godine kada su zaposleni stupili u generalni štrajk, tražeći od uprave preduzeća isplatu zaostalih plata, uplatu doprinosa i ostalih naknada. Iako su iz uprave nekadašnjeg giganta stizala uvjeravanja da će svi zahtjevi radnika biti ispunjeni, na račune zaposlenih nije legla nijedna marka. Radnici su odlučili da uz pomoć advokata traže stečaj preduzeća i tako pokušaju da naplate ono što im ono duguje. U međuvremenu, u februaru je zahtjev za stečaj “Unisa” podnijela Nova banka Banjaluka, ali ga je sud vratio na doradu.

Prema podacima koje je Okružni privredni sud Doboj dostavio “Glasu Srpske”, na njegovu adresu proteklih dana stigao je dopunjen prijedlog Nove banke Banjaluka.

- Prijedlog je razmotren i sud je preduzeo sljedeću radnju u skladu sa odredbama Zakona o stečaju, a nakon toga će dalje postupati u smislu navedenih odredaba - naveli su iz tog suda.

Advokat koji zastupa radnike “Unisa” Dragan Tolimir rekao je za “Glas Srpske” da će sačekati odluku suda kako bi preduzeo naredni korak.

- Ukoliko stečajni postupak bude pokrenut, podnijećemo prijave za naplatu radničkih potraživanja - rekao je Tolimir.

Predsjednica Sindikalne organizacije “Unisa” Radoslava Milanković kaže da su prošle sedmice održali sastanak, ali da im se niko iz uprave preduzeća nije obratio.

- Ukoliko stečaj ne bude pokrenut, svima će nam biti jasno da ne treba ni da se nadamo da će naši problemi biti riješeni - kazala je ona.

Većinski vlasnik derventske fabrike Goran Tomić tvrdi da će preduzeće uskoro stati na noge.

- Proizvodnja bi trebalo da počne veoma brzo - rekao je Tomić i dodao da je firma iz Kanade “uskočila” da pomogne u vezi sa pokretanjem proizvodnje.

Među 160 zaposlenih u “Unisu”, koji mjesecima traže svoja prava, je i 12 radnika koji su odavno trebali da dobiju status penzionera.

Sirovina

Radoslava Milanković ističe da u krugu fabrike već neko vrijeme stoji oko 500 tona sirovine koja je, navodno, stigla iz Rusije, ali da je to kap u moru i nije dovoljno za bilo kakav ozbiljan posao.

- To vam je kao da imate 50 grama brašna, a treba da napravite hljeb težak kilogram - rekla je Milankovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana