Stavljena tačka na otpuštanja u Agrokoru

Željka Domazet
Stavljena tačka na otpuštanja u Agrokoru

Sarajevo - Kompanije "Ledo" i "Sarajevski kiseljak" postaće kroz dokapitalizaciju vlasnici "Konzuma" u BiH, gdje je završeno vrijeme otpuštanja velikog broja radnika u filijalama hrvatskog koncerna "Agrokor".

Dvije su to najvažnije poruke sa jučerašnjeg sastanka institucija BiH i entiteta sa povjerenikom Vlade Hrvatske za "Agrokor" Antom Ramljakom i predstavnicima "Agrokora" i njegovih kompanija u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da "Ledo" i "Sarajevski kiseljak", koji posluju u sastavu "Agrokora", postaju vlasnici sestrinske firme "Konzum" u BiH.

- U fokusu je bio status radnika, odnos prema dobavljačima i dokapitalizacija "Konzuma" od strane "Leda" i "Sarajevskog kiseljaka". Stanje je danas najbolje od našeg prvog susreta u aprilu. Postoje stvari koje nisu dobre, ali i vidan napredak, što pokazuje da je stanje u "Agrokorovim" kompanijama stabilno. Rebrendiranje "Konzuma" i preuzimanje njegovih objekata od strane "Merkatora" ide svojim tokom i cijeli aranžman će biti gotov krajem tekućeg mjeseca - rekao je Šarović.

On je istakao da je vrijeme otpuštanja velikog broja radnika završeno.

- "Velpro" ulazi u fazu likvidacije, ali su svi radnici na jedan od mogućih načina zbrinuti. Dio njih je prešao u "Konzum", drugi su dobili otpremnine, ali naša očekivanja su da velikih otpuštanja neće biti - naveo je Šarović.

Ramljak je kazao da njegov fokus i prioritet više neće biti situacija u BiH i da zbog planova koje sprovode nije potrebno da toliko vremena provodi u BiH.

- To znači da smo stabilizovali poslovanje, da smo krenuli u izvršavanje plana da se "Merkator" vrati u BiH i preuzme trgovine, da ćemo dokapitalizovati "Konzum" i svježim novcem smiriti situaciju sa dobavljačima koji će sigurno naplatiti svoja potraživanja - rekao je Ramljak i dodao da radnici ne treba da strahuju za svoja mjesta.

Podsjetio je da je u procesu restrukturiranja "Agrokora" bilo neželjenih stvari koje su morali preduzeti, poput likvidacije "Velpra", zbog čega je 129 zaposlenih ostalo bez posla, a 26 ih je prešlo unutar sistema "Agrokora", "Konzuma" i "Merkatora".

"Agrokor" se našao na ivici propasti pod ogromnim teretom duga, koji je dostigao oko šest milijardi evra. "Agrokorove" kompanije u BiH zapošljavaju oko 5.200 radnika, a najviše ih je u "Konzumu", koji ima oko 4.000 radnika.

Dug prema dobavljačima

Ante Ramljak je rekao da će dug prema dobavljačima biti otplaćivan na duži period.

- Od "Velpra" je ostalo nepodmireno sedam miliona KM duga koji će preuzeti "Konzum" i otplaćivati ga u sklopu dogovora sa dobavljačima - rekao je Ramljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana