Стављена тачка на отпуштања у Агрокору

Жељка Домазет
Стављена тачка на отпуштања у Агрокору

Сарајево - Компаније "Ледо" и "Сарајевски кисељак" постаће кроз докапитализацију власници "Конзума" у БиХ, гдје је завршено вријеме отпуштања великог броја радника у филијалама хрватског концерна "Агрокор".

Двије су то најважније поруке са јучерашњег састанка институција БиХ и ентитета са повјереником Владе Хрватске за "Агрокор" Антом Рамљаком и представницима "Агрокора" и његових компанија у БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да "Ледо" и "Сарајевски кисељак", који послују у саставу "Агрокора", постају власници сестринске фирме "Конзум" у БиХ.

- У фокусу је био статус радника, однос према добављачима и докапитализација "Конзума" од стране "Леда" и "Сарајевског кисељака". Стање је данас најбоље од нашег првог сусрета у априлу. Постоје ствари које нису добре, али и видан напредак, што показује да је стање у "Агрокоровим" компанијама стабилно. Ребрендирање "Конзума" и преузимање његових објеката од стране "Меркатора" иде својим током и цијели аранжман ће бити готов крајем текућег мјесеца - рекао је Шаровић.

Он је истакао да је вријеме отпуштања великог броја радника завршено.

- "Велпро" улази у фазу ликвидације, али су сви радници на један од могућих начина збринути. Дио њих је прешао у "Конзум", други су добили отпремнине, али наша очекивања су да великих отпуштања неће бити - навео је Шаровић.

Рамљак је казао да његов фокус и приоритет више неће бити ситуација у БиХ и да због планова које спроводе није потребно да толико времена проводи у БиХ.

- То значи да смо стабилизовали пословање, да смо кренули у извршавање плана да се "Меркатор" врати у БиХ и преузме трговине, да ћемо докапитализовати "Конзум" и свјежим новцем смирити ситуацију са добављачима који ће сигурно наплатити своја потраживања - рекао је Рамљак и додао да радници не треба да страхују за своја мјеста.

Подсјетио је да је у процесу реструктурирања "Агрокора" било нежељених ствари које су морали предузети, попут ликвидације "Велпра", због чега је 129 запослених остало без посла, а 26 их је прешло унутар система "Агрокора", "Конзума" и "Меркатора".

"Агрокор" се нашао на ивици пропасти под огромним теретом дуга, који је достигао око шест милијарди евра. "Агрокорове" компаније у БиХ запошљавају око 5.200 радника, а највише их је у "Конзуму", који има око 4.000 радника.

Дуг према добављачима

Анте Рамљак је рекао да ће дуг према добављачима бити отплаћиван на дужи период.

- Од "Велпра" је остало неподмирено седам милиона КМ дуга који ће преузети "Конзум" и отплаћивати га у склопу договора са добављачима - рекао је Рамљак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана