Старо гвожђе Фармланда иде на добош

Милијана Латиновић
Старо гвожђе Фармланда иде на добош

Бањалука - Прва продаја заплијењене имовине Говедарске фарме “Фармланд” из Нове Тополе заказана је за 3. децембар, а вриједност машина које су одавно расходоване и које ће бити понуђене купцима није ни приближна износу од 300.000 КМ, колико та фирма дугује радницима.

Бивши радници “Фармланда” су 31. октобра у пратњи адвоката и судске полиције ушли у то предузеће са намјером да попишу имовину и наплате дугове, за које имају и правоснажне пресуде. Међутим, затекли су запуштену фарму, а неколико машина које су пописали одавно су расходоване.

Адвокат Мирослава Дринић, која заступа 55 бивших радника “Фармланда”, истакла је да су у кругу предузећа затекли само неисправне машине, те да не вјерује да ће ишта успјети да продају.

- Затекли смо неколико неисправних трактора, агрегата и пољопривредних прикључака. Ако бисмо сабрали процијењене вриједности сваке од тих машина нема ту ни приближно 300.000 КМ колико радници потражују. То је све само зарђало гвожђе, а све што је ваљало, то је одавно изнесено из фарме - рекла је Дринићева и додала да ће се продаја вршити на лицу мјеста.

Појаснила је да се ниједна заплијењена машина не може продати по цијени нижој од половине процијењене вриједности, иако није могла прецизирати на колико су заплијењене ствари процијењене.

- Уколико не буде купаца, биће заказано рочиште за другу продају, а ако и тада не буде заинтересованих, радници могу одлучити да сами узму неку од тих машина како би на тај начин намирили дугове - појаснила је Дринићева.

Огорчени радници не полажу много наде у ову продају, јер оно што су заплијенили готово ништа не вриједи.

- Не знам како ћемо доћи до зарађених плата, али ја не видим излаз из ове ситуације. Надам се да ће можда Влада РС наћи начин да нам помогне, друго рјешење не видим - рекла је бивша радница “Фармланда” Борка Вујмиловић.

“Фармланду” су још 2016. године блокирани рачуни због неизмирених милионских обавеза. Ово предузеће дугове има и према Пореској управи РС, који су на крају августа ове године износили 4,4 милиона КМ.

Управна зграда

Адвокат Мирослава Дринић истиче да у октобру, када су пописивали имовину “Фармланда”, радници и она нису успјели обићи цијело предузеће.

- У управну зграду нисмо успјели ући, јер је попис почео касно и већ је пао мрак док смо дошли до тога објекта. Када судија донесе одлуку, ући ћемо и у управну зграду, мада не очекујемо да ћемо и тамо ишта вриједно затећи - рекла је Дринићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана