Stanovi poskupljuju na krilima dijaspore

Marijana Miljić
Stanovi poskupljuju na krilima dijaspore

Banjaluka - Cijene stanova na tržištu BiH skočiće i do deset odsto do jeseni zbog rasta interesovanja kupaca iz dijaspore, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela "Posejdon grupa" iz Velike Britanije.

U istraživanju je procijenjeno da će od drugog tromjesečja ove godine uslijediti oporavak sektora nekretnina u BiH.

- Analiza posljednjeg kvartala 2017. godine pokazuje uzlazne trendove u svim kategorijama nekretnina u većim gradovima, odnosno Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Prodaja i cijena stanova na tržištu BiH direktno je u vezi sa kretanjem u dijaspori. Posjete građana koji su napustili zemlju i otišli u inostranstvo u rano proljeće i krajem ljeta utiču na povećanje cijena nekretnina do deset odsto - navedeno je u studiji "Posejdon grupe", koja investira i upravlja nekretninama i prisutna je više od decenije na tržištu jugoistočne Evrope.

Kada je riječ o Banjaluci, stručnjaci britanske kompanije su naveli da je stambeni sektor u fazi oporavka i da će se razvijati u idućih pet godina.

- Očekujemo i transformaciju maloprodajnih kompleksa do 2020. godine, sa otvaranjem prvog modernog tržnog centra "Delta planet". Tržište poslovnih prostora u najvećem gradu RS je takođe u usponu - navedeno je u analizi.

Prognoze britanske kompanije potvrđuju i u agencijama za nekretnine, navodeći da ih već sada zovu građani iz dijaspore i raspituju se za kupovinu stanova.

- Zbog toga svake godine od proljeća do jeseni cijena stanova poraste od pet do deset odsto. U tom periodu vlada najveća potražnja za stanovima, a među kupcima prednjače oni iz dijaspore. Za sada se ne možemo požaliti na promet - kazao je predsjednik Skupštine udruženja "Posrednici u prometu nekretnina u RS" i vlasnik banjalučke Agencije za prodaju nekretnina "Senzor" Manojlo Popović.

Iste prognoze imaju i u građevinskim firmama koje se bave izgradnjom i prodajom stanova.

- Naši ljudi iz dijaspore sve više se odlučuju da novac ne čuvaju u bankama već da ga ulažu u kupovinu nekretnina u otadžbini. Te stanove na kraju izdaju i zarađuju više nego da čuvaju novac u bankama. Sa većim interesovanjem raste i cijena nekretnina, a mi očekujemo poskupljenje za deset odsto - kazao je vlasnik banjalučke građevinske firme "Ekvator" Đorđe Davidović i dodao da za stanove koje imaju u ponudi vlada solidno interesovanje.

Cijene

U agencijama za prodaju nekretnina navode da na cijenu stanova osim lokacije utiče i da li se radi o starim i novim zgradama. Prosječna cijena kvadratnog metra u starim zgradama iznosi 1.700, a u novogradnji oko 2.200 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana