Станови поскупљују на крилима дијаспоре

Маријана Миљић
Станови поскупљују на крилима дијаспоре

Бањалука - Цијене станова на тржишту БиХ скочиће и до десет одсто до јесени због раста интересовања купаца из дијаспоре, показали су резултати истраживања које је спровела "Посејдон група" из Велике Британије.

У истраживању је процијењено да ће од другог тромјесечја ове године услиједити опоравак сектора некретнина у БиХ.

- Анализа посљедњег квартала 2017. године показује узлазне трендове у свим категоријама некретнина у већим градовима, односно Бањалуци, Мостару, Сарајеву и Тузли. Продаја и цијена станова на тржишту БиХ директно је у вези са кретањем у дијаспори. Посјете грађана који су напустили земљу и отишли у иностранство у рано прољеће и крајем љета утичу на повећање цијена некретнина до десет одсто - наведено је у студији "Посејдон групе", која инвестира и управља некретнинама и присутна је више од деценије на тржишту југоисточне Европе.

Када је ријеч о Бањалуци, стручњаци британске компаније су навели да је стамбени сектор у фази опоравка и да ће се развијати у идућих пет година.

- Очекујемо и трансформацију малопродајних комплекса до 2020. године, са отварањем првог модерног тржног центра "Делта планет". Тржиште пословних простора у највећем граду РС је такође у успону - наведено је у анализи.

Прогнозе британске компаније потврђују и у агенцијама за некретнине, наводећи да их већ сада зову грађани из дијаспоре и распитују се за куповину станова.

- Због тога сваке године од прољећа до јесени цијена станова порасте од пет до десет одсто. У том периоду влада највећа потражња за становима, а међу купцима предњаче они из дијаспоре. За сада се не можемо пожалити на промет - казао је предсједник Скупштине удружења "Посредници у промету некретнина у РС" и власник бањалучке Агенције за продају некретнина "Сензор" Манојло Поповић.

Исте прогнозе имају и у грађевинским фирмама које се баве изградњом и продајом станова.

- Наши људи из дијаспоре све више се одлучују да новац не чувају у банкама већ да га улажу у куповину некретнина у отаџбини. Те станове на крају издају и зарађују више него да чувају новац у банкама. Са већим интересовањем расте и цијена некретнина, а ми очекујемо поскупљење за десет одсто - казао је власник бањалучке грађевинске фирме "Екватор" Ђорђе Давидовић и додао да за станове које имају у понуди влада солидно интересовање.

Цијене

У агенцијама за продају некретнина наводе да на цијену станова осим локације утиче и да ли се ради о старим и новим зградама. Просјечна цијена квадратног метра у старим зградама износи 1.700, а у новоградњи око 2.200 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана