Станоградња цвјета у великим градовима

Маријана Миљић
Станоградња цвјета у великим градовима

Бањалука - Предузећа која се баве станоградњом продала су у другом тромјесечју ове године 253 нова стана, што значи да је у просјеку у Српској мјесечно 85 купаца усељавало у нови дом.

Према статистичким показатељима број продатих нових станова у априлу, мају и јуну порастао је 6,3 одсто у односу на исти период лани. Цијене ових некретнина нису се знатно мијењале у другом кварталу, јер је примјетан раст од свега 0,9 одсто у односу на исто прошлогодишње раздобље.

У предузећима која се баве станоградњом и у агенцијама за продају некретнина истичу да тржиште нових станова добија све јачи замах у већим градовима Српске - Бањалуци, Бијељини и Требињу.

- Бањалука је врло атрактиван град за долазак становништва из читаве регије. Тражња за новим становима у Бањалуци расте, а купује их углавном домаће становништво које ради у иностранству. Могуће је да дође и до раста цијена нових станова јер потражња за овим некретнинама не јењава - казао је власник грађевинске фирме "Екватор" из Бањалуке Ђорђе Давидовић.

Цијена станова које продаје ово предузеће креће се у распону од 2.000 до 2.800 марака са ПДВ-ом по квадратном метру, а највише зависи од локације. Њихова понуда заснована је на насељу Нови Борик, које се налази на атрактивној локацији само неколико километара од центра града.

- Градња шопинг мола на Бањалучком пољу донијеће импулс атрактивности насеља Нови Борик. Бањалука се шири, а слична је ситуација је и у Требињу и Бијељини. Мале општине остају без дијела становништва због лоше инфраструктуре, радних мјеста и низа других недостатака. То становништво концентрише се у веће градове, који се шире и зато у њима цвјета и станоградња - казао је Давидовић.

Експанзија потражње за новим становима влада и у Требињу, а у Агенцији за продају некретнина "Твико" истичу да је од 10. јула продато 70 станова само у једној новој згради.

- Влада велика навала, како за новим, тако и за половним становима. Дневно договоримо продају и до четири стана. Ријеч је о људима из Српске и Федерације који живе и раде у иностранству, а који су дошли на одмор и купују некретнине - казао је власник Агенције за продају некретнина "Твико" Васо Милић и додао да се цијене нових станова у највећем граду Херцеговине крећу од 1.400 до 1.650 марака са ПДВ-ом по квадратном метру.

Слична ситуација је и у Бијељини, гдје интересовање за нове станове не јењава. Купци за квадрат стана у срцу Семберије треба да издвоје од 1.300 до 1.550 марака са ПДВ-ом.

Цијена нових станова по квадратном метру

Бањалука

2.000 - 2.800 КМ

Требиње

1.400 - 1.650 КМ

Бијељина

1.300 - 1.550 КМ

Продати станови

* 206 - први квартал

* 253 - други квартал

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана