Шта је за Србе симбол квалитета?

Агенције
Шта је за Србе симбол квалитета?

Када би просечан српски грађанин имао неограничену количину новца на располагању и уколико би при куповини искључиво одлучивао на основу квалитета, возио би Мерцедес, користио Самсунг мобилни телефон, слушао Rolling Stones, Ријану или Жељка Јоксимовића и гледао би тениске мечеве у којима игра Новак Ђоковић.

То су резултати првог српског QUDAL - QUality meDAL - DEEPMA истраживања које је у јулу ове године провела швајцарска организација ICERTIAS (International Certification Association GmbH) са сjедиштем у Цириху, путем интернет анкете на узорку од 1.200 српских грађана, корисника интернета старијих од 15 година.

На који начин размишљају српски грађани када је ријеч о врхунском квалитету, можда најбоље говори категорија из истраживања "Породични аутомобили".

Српским грађанима у QUDAL анкети, постављено је за ову категорију слиједеће питање: "Наведите назив произвођача односно понуђача породичних аутомобила који по вашем личном искуству и мишљењу нуди апсолутно највиши ниво квалитета на српском тржишту"

На питање о апсолутно најквалитетнијој музичкој групи у свијету, највећи број српских испитаника навео је Rolling Stones. У категорији најквалитетнијег музичког извођача односно пјевача/пјевачице на прво мјесто смјестила се Ријана.

Тенисер Новак Ђоковић позиционирао се на прво мјесто као најквалитетнији свјетски и домаћи спортиста према мишљењу српских грађана, док је Реал Мадрид по мишљењу испитаника у Србији, најквалитетнији спортски клуб на свијету.

Као најквалитетнију српску музичку групу, највећи број српских испитаника наводи Рибљу Чорбу, док као најквалитетнијег пјевача понајвише наводе Жељка Јоксимовића.

Цијелокупно истраживање QUDAL у Републици Србији обухватило је више од 100 комерцијалних и некомерцијалних категорија (нпр. најквалитетније млијеко, најквалитетнији аутомобил, најквалитетнији домаћи пјевач и сл.).

Српске грађане и грађанке су испитивани у оквиру QUDAL - QUality meDAL - истраживања шта би куповали и шта би користили када им при куповини новац не би био апсолутно никакав проблем и да при одлуци о куповини и конзумацији воде рачуна искључиво и само о квалитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана