Srušena još jedna prepreka za izvoz

Srna
Srušena još jedna prepreka za izvoz

Beograd - Trgovina neprehrambenim industrijskim proizvodima između BiH i Srbije u budućnosti će biti znatno olakšana, jer su dvije zemlje odlučile da ukinu barijere u ovoj oblasti.

Naime, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, juče su u Beogradu potpisali Memorandum o međusobnoj saradnji i prihvatanju dokumenata izdatih od akreditovanih laboratorija za ove proizvode kojim će se dodatno ukloniti barijere, olakšati i intenzivirati međusobna trgovina dvije zemlje, a koja bi uskoro mogla dostići i dvije milijarde evra godišnje.

“To u suštini znači da jedan industrijski proizvod ukoliko ima sertifikat, dokument akreditovane laboratorije iz BiH, može slobodno da ide na tržište Srbije bez potrebe da ga ispituje akreditovana laboratorija iz Srbije i obrnuto”, rekao je Šarović, koji je u Beogradu učestvovao u radu samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

On je podsjetio kako je ranije sličan sporazum potpisan za hranu i biljne i proizvode životinjskog porijekla.

Ministar Ljajić je istakao da je to još jedan korak u cilju olakšavanja trgovinske razmjene između dvije zemlje, koja raste iz godine u godinu. “Mislim da Srbija i BiH mogu da budu odličan model za sve druge zemlje. Mi smo od 13 barijera za nepunih šest meseci otklonili devet. Ove četiri rešavamo, ali za to su potrebna i dodatna sredstva, kao što je slučaj s proširivanjem i osavremenjavanjem graničnih prelaza”, rekao je Ljajić.

Dva ministra takođe su dogovorili i skoro održavanje sjednice mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju BiH i Republike Srbije.

Podsjećamo, njih dvojica su u decembru prošle godine takođe u Beogradu potpisali protokol o uklanjanju necarinskih barijera u trgovini između Srbije i BiH.

Tome je prethodio protokol koji je Predsjedništvo BiH potpisalo s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, u Sarajevu iste godine, a nekoliko mjeseci ranije, i nakon čega su formirane radne grupe koje rade na uklanjanju barijera.

Zajedničke radne grupe odmah su identifikovale 13 barijera koje su sprečavale intenzivniju trgovinsku razmjenu i slobodan protok robe.

Poslije dva sastanka koja su radne grupe održale, od svih identifikovanih odmah je otklonjeno sedam barijera.

Riješeni su problemi u vezi s izvozom mlijeka i mliječnih proizvoda, pilećeg mesa, voća, povrća, te proizvoda od čelika i prerađevina od čelika, trgovinom vodom i sokovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana