Срушена још једна препрека за извоз

Срна
Срушена још једна препрека за извоз

Београд - Трговина непрехрамбеним индустријским производима између БиХ и Србије у будућности ће бити знатно олакшана, јер су двије земље одлучиле да укину баријере у овој области.

Наиме, Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, и Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација Србије, јуче су у Београду потписали Меморандум о међусобној сарадњи и прихватању докумената издатих од акредитованих лабораторија за ове производе којим ће се додатно уклонити баријере, олакшати и интензивирати међусобна трговина двије земље, а која би ускоро могла достићи и двије милијарде евра годишње.

“То у суштини значи да један индустријски производ уколико има сертификат, документ акредитоване лабораторије из БиХ, може слободно да иде на тржиште Србије без потребе да га испитује акредитована лабораторија из Србије и обрнуто”, рекао је Шаровић, који је у Београду учествовао у раду самита 100 бизнис лидера југоисточне Европе.

Он је подсјетио како је раније сличан споразум потписан за храну и биљне и производе животињског поријекла.

Министар Љајић је истакао да је то још један корак у циљу олакшавања трговинске размјене између двије земље, која расте из године у годину. “Мислим да Србија и БиХ могу да буду одличан модел за све друге земље. Ми смо од 13 баријера за непуних шест месеци отклонили девет. Ове четири решавамо, али за то су потребна и додатна средства, као што је случај с проширивањем и осавремењавањем граничних прелаза”, рекао је Љајић.

Два министра такође су договорили и скоро одржавање сједнице мјешовитог комитета за економску сарадњу БиХ и Републике Србије.

Подсјећамо, њих двојица су у децембру прошле године такође у Београду потписали протокол о уклањању нецаринских баријера у трговини између Србије и БиХ.

Томе је претходио протокол који је Предсједништво БиХ потписало с Александром Вучићем, предсједником Србије, у Сарајеву исте године, а неколико мјесеци раније, и након чега су формиране радне групе које раде на уклањању баријера.

Заједничке радне групе одмах су идентификовале 13 баријера које су спречавале интензивнију трговинску размјену и слободан проток робе.

Послије два састанка која су радне групе одржале, од свих идентификованих одмах је отклоњено седам баријера.

Ријешени су проблеми у вези с извозом млијека и млијечних производа, пилећег меса, воћа, поврћа, те производа од челика и прерађевина од челика, трговином водом и соковима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана