Српску оштетили за 1,8 милиона КМ

Маријана Миљић
Српску оштетили за 1,8 милиона КМ

Бањалука - Пореска управа РС је у првом полугодишту ове године надлежним тужилаштвима доставила 15 извјештаја против пореских обвезника због сумње да су оштетила буyет Српске за 1,8 милиона марака.

Тужилаштвима у РС извјештаји су поднесени због утаје пореза и доприноса, злоупотребе овлашћења у привреди и лажног стечаја, фалсификовања исправе те оштећења туђих права.

Највише извјештаја, и то осам, поднесено је због утаје пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорна лица у предузећима утајила 1,43 милиона КМ.

Пореска управа РС је надлежним тужилаштвима прослиједила и три извјештаја против одговорних лица у три предузећа због сумње на злоупотребу овлашћења у привреди. Укупна причињена штета по буyет РС само по основу овог кривичног дјела износи 216.069 марака, а извјештаји су поднесени против четири одговорна лица у предузећима из Бањалуке и Лакташа.

- Два извјештаја су поднесена због сумње да је извршено кривично дјело злоупотреба лажног стечаја, чиме је причињена штета од 99.812 КМ. Поднесен је и извјештај због сумње да је одговорно лице у предузећу “Есперанза Компани” из Бањалуке фалсификовало исправе, док је и против одговорних лица у бањалучком предузећу “Дезосанит” поднесен извјештај због сумње на оштећење туђих права, чиме је по буyет РС причињена штета од 12.000 марака - казали су у Пореској управи.

Нагласили су да ови подаци показују да је и у првој половини 2018. године настављен интензиван рад истражилаца на терену, са циљем разоткривања кривичних дјела.

- Инспектори ће у складу са законским овлашћењима наставити разоткривање кривичних дјела из области пореза чијим чињењем се наноси штета буyету РС -  казао је портпарол Пореске управе РС Никола Салапура.

Из Удружења економиста РС SWOT поздрављају активности пореских инспектора на сузбијању привредног криминала.

  • Добро је што порески инспектори откривају фирме и људе који утаје порезе и на тај начин оштећују буyет РС. То је један од примјера којим се показује и другим фирмама да се не служе разним кривичним дјелима јер ће бити откривени и за то санкционисани. На тржишту РС не треба бити повлашћених предузећа него све њих треба једнако третирати  - рекао је уредник портала Удружења економиста РС SWOT Раде Шегрт и додао да је одувијек било утаје пореза и доприноса, али да то треба настојати свести на најмању могућу мјеру.

Утаја пореза и доприноса

“Жита-Клас” Источна Илиyа

“Фруктико” Љубиње

“Мешићи трејд” Приједор

Ауто-клуб “Ретро” Лакташи

“Хуремагић” Цазин - ПЈ Нови Град

“Интернатионал” Бањалука

“Еуромиб” Лакташи

Винко Митровић - Модрича

Злоупотреба овлашћења у привреди

“Еуро моторс” Бањалука

Агенција за посредничке услуге “Медиа БиХ” Лакташи

 “Okei Compani” Лакташи

Злоупотреба лажног стечаја

“Со комерц” Бањалука

“Сарекс” Бањалука

Фалсификовање исправе

“Есперанза Компани” Бањалука

Оштећење туђих права

“Дезосанит” Бањалука

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана