Соја и уљана репица освајају оранице у Српској

Анита Јанковић-Речевић
Соја и уљана репица освајају оранице у Српској

Бањалука - Индустријско биље ће ове године бити засијано на 6.500 хектара ораница широм Републике Српске, што је знатно више него лани, а очекује се да ће вриједност производње дувана, соје, уљане репице и сунцокрета достићи готово 20 милиона марака.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да ће предњачити соја и индустријска репица чија се вриједност производње процјењује на 8,95 милиона КМ. 

Истакли су да је овогодишња сјетва соје планирана на око 3.520 хектара, што је за 16 одсто више у односу на лани, док ће се под уљаном репицом наћи око 1.800 хектара, што је раст за 29 одсто. Ратари ће и дуван и сунцокрет засијати на знатно већим површинама у односу на претходни период. Под дуваном ће бити 980 хектара, 14 одсто више, док ће сунцокрет бити засијан на 295 хектара или за 38 одсто више него лани.

- Уколико вријеме буде повољно, очекујемо приносе од 2,4 тоне по хектару за соју, а за уљану репицу три тоне. По хектару приноси сунцокрета би требало да буду 2,5 тона, а дувана 2,6 тона - рекли су у Министарству пољопривреде.

Истакли су да ће, према процјенама, цијена прољетне сјетве износити од 1.200 до 1.400 КМ по хектару.

- Цијена сјетве варира у односу на обим производње, плодност земљишта, цијене сјемена и репроматеријала, а неопходна средства за сјетву индустријског биља ове године износе око седам милиона КМ, док је очекивана вриједност производње око 19,5 милиона КМ - рекли су у министарству.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да се сјетва полако захуктава потврђујући да се све више ратара окреће производњи уљарица.

- Томе је допринијело увођење и повећање подстицаја за овај вид производње. Такође, пољопривредници су схватили да индустријско биље доноси бољу зараду него житарице, јер на тржишту уназад неколико година постиже солидну цијену. Постоји и сигуран пласман - рекао је Маринковић и додао да је један од разлога за масовнију производњу индустријског биља и то што се на теренима у РС појавила кукурузна златица, а дошло је и до хиперпродукције у производњи пшенице.

Драган Јовић из Чађавице Средње засијао је шест хектара дувана, а сав род пласираће предузећу "Дуван" из Бијељине.

- Толико сијем уназад неколико година јер имам уговорену производњу. Највећи проблем је откупна цијена која је годинама иста, а репроматеријали све скупљи - каже Јовић.

Подстицаји

Правилник о подстицајима за развој пољопривреде и села за 2018. годину предвиђа да ће ратари у Српској који се баве производњом соје ове године први пут добити 200 КМ подстицаја по хектару.

- Новим правилником су повећане премије и за индустријску уљану репицу, а за те намјене биће издвојено 100.000 КМ. Произвођачима дувана на име подстицаја ове године ће бити исплаћено 315.000 КМ - навели су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана