Снијег зауставио испоруку трупаца

Маријана Миљић
Снијег зауставио испоруку трупаца

Бањалука - Испоруку трупаца дрвопрерађивачима у источном дијелу Српске отежавају временски услови, који не дозвољавају сјечу и извоз дрвних сортимената.

Са овим проблемом суочена је и „Нова Романија“ са Сокоца чије је погоне закупила „Хамдо група“. У „Хамдо групи“ истичу да су свјесни да топљење снијега ствара проблеме у сјечи и допремању сировине.

- Надамо се да ће нам до краја године временски услови ићи наруку, а послије неколико дана ситуација се почела нормализовати јер се снијег топи. Нешто сировине су нам доставили камиони Шумског газдинства „Височник“ из Хан Пијеска. Тиме су коначно послије три године стављени и функцију сви погони „Нове Романије“  - казао је извршни директор за производњу у „Хамдо групи“ Соколац Петко Вукојичић.

„Шуме РС“ потписале су прије петнаестак дана уговор о испоруци трупаца „Хамдо групи“.

- Предвиђено је да 1.000 метара кубних дрвета испоручи Шумско газдинство „Височник“ из Хан Пијеска, а 350 метара кубних Шумско газдинство „Романија“ са Сокоца. Међутим, испорука је заустављена због неповољних временских услова, који онемогућавају сјечу и извоз дрвних сортимената -  казали су у „Шумама РС“.

Дрвопрерађивачи у источном дијелу РС наглашавају да им временски услови ни на почеку године нису ишли наруку и да се слична ситуација понавља и пред њен крај.

- Три дана нисмо могли изаћи из куће, а да не говорим о сјечи и извозу сировине за прераду. Радна сезона у источном дијелу је краћа него у осталим крајевима Српске. Због тога сировину коју имамо треба чувати за домаће дрвопрерађиваче, како би задржали живот у овом дијелу РС - казао је предсједник Савеза удружења дрвопрерађивача источне регије Бране Витомир и додао да треба бити пажљив са испоруком трупаца према новим индустријама, па и самим тим „Хамдо групи“ јер дрвних сортимената нема довољно ни за постојеће дрвопрерађиваче.

Производни погоне „Нове Романије“ катарска „Хамдо група“ закупила је на десет година. Влада РС има 71 одсто власништва у „Новој Романији“, 18 одсто држе „Шуме РС“, а шест одсто фондови.

Реализовани уговори

„Шуме РС“ су у првих девет мјесеци ове године реализовале 87 одсто уговора са дрвопрерађивача који се тичу испоруке сировине.

- Највећим дијелом преостали уговори нису реализовани због нередовних платиша - казали су у „Шумама РС“ и подсјетили да нема испорука дрвопрерађивачима који не плаћају редовно сировину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана