Snabdjevanje Evrope gasom nije ugroženo

Agencije
Snabdjevanje Evrope gasom nije ugroženo

Brisel - Komesar EU za energetiku Ginter Etinger izjavio je danas da pristup Evrope ruskom gasu nije ugrožen zbog mogućih uvođenja ekonomskih sankcija zbog spora EU i Rusije oko Ukrajine.

"Mnogo puta sam razgovarao sa Gaspromom i stekao sam utisak da će naši ruski partneri ispuniti ugovorene obaveze i da žele da nas i dalje snabdjevaju gasom", rekao je Etinger za list "Velt am Zontag".

"Mi smo se dogovorili da, u slučaju uvođenja ekonomskih sankcija -bilo sa evropske bilo sa ruske strane, sektor gasa ne bi trebalo da ima prioritet", dodao je komesar.

On je istakao da Gasprom snabdjeva oko 25 odsto evropskog tržišta gasa, prenosi AFP.

"Ja sam protiv slabljenja ili čak prekidanja naših veza sa Rusijom u oblasti gasa narednih godina. Ali mi moramo sprovoditi strategiju diversifikacije", objasnio je Etinger.

Norveška i Alžir su, takođe, važni snabdjevači gasa, rekao je komesar, ističući da 30 odsto gasa dolazi iz same Evrope, prevashodno Velike Britanije i Holandije.

"Ja bih, takođe, hitno izvršio pritisak na Njemačku počne da koristi gas iz škriljaca i dozvoli projekte hidrauličnog razbijanja škriljaca", zaključio je Etinger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana