Smijenjeni predsjednik i kompletna Uprava Razvojne banke FBiH

Nezavisne.com
Smijenjeni predsjednik i kompletna Uprava Razvojne banke FBiH

Sarajevo - Ramiz Džaferović, predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH, i kompletna Uprava ove banke smijenjeni su u petak na sjednici Nadzornog odbora Razvojne banke u Sarajevu.

Nadzorni odbor za privremenog predsjednika, na rok od 90 dana, imenovao je dosadašnjeg potpredsjednika Uprave Borislava Trlina.

Aid Berbić, predsjednik Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, rekao je juče da će konkurs za izbor nove uprave ove banke biti raspisan iduće sedmice te da bi nova uprava trebalo da bude imenovana do kraja avgusta.

Inače, Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH imenovala je Vlada FBiH 15. jula ove godine.

Berbić je rekao da je razlog za smjenu članova Uprave banke to što im je mandat istekao 27. novembra 2012. godine. Rekao je da su informaciju o iznošenju dokumenata iz Razvojne banke FBiH dobili iz medija, te da će zadužiti nekog u banci da sastavi informaciju o tome šta se dešavalu u noći s četvrtka na petak i da će na osnovu toga vidjeti šta dalje.

Upitan da kaže da li je nezakonito sazvana sjednica Nadzornog odbora i da li je nezakonito smijenjen Ramiz Džaferović, kako on tvrdi, Berbić je rekao da je Džaferović prisustvovao sjednici te da je iznio te primjedbe i dobio je odgovore kojima nije bio zadovoljan.

"Sjednica je sazvana u skladu s aktima Razvojne banke FbiH", naglasio je Berbić.

Ramiz Džaferović, bivši predsjednik Uprave Razvojne banke FbiH, rekao je u petak novinarima da će tražiti privremenu odluku Općinskog suda u Sarajevu da se odluka Nadzornog odbora stavi van snage jer je smijenjen bez razloga, te da je njegova smjena pljačkaški pohod federalnog premijera Nermina Nikšića na banku.

"Čim dobijem papir, odmah ću zahtjev predati sudu, a danas ću otići iz banke", rekao je novinarima Džaferović.

Dodao je da se radi o političkom nalogu i želji da se ovlada milionima s računa Razvojne banke, dodavši da je potpredsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH Borislav Trlin, sada novi v.d. predsjednika, navodno, bio politički komesar SDP-a ispred Vlade FBiH, koji je koordinirao i vršio pritiske u banci.

Džaferović je zatražio javno da se zaštiti državna imovina kod pravnih lica, te dodao da je iskopiranu dokumentaciju o pljački i pokušaju uzimanja 76 miliona KM od banke predao Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu i FUP-u.

Tužilaštvu i FUP-u upućena je dokumentacija i zatraženo da provjere poslovanje i finansije firmi: "Saz Monting" d.o.o. Maglaj, "Kera Steel Team" d.o.o. Mostar, "Krivaja" Zavidovići, "Pretid" Vogošća, "Gikl" Tuzla, te da provjere korespodenciju u vezi s kreditnim zahtjevima ovih firmi.

Komentirajući pozadinu ovih dešavanja, Džaferović je rekao da je u maju 2012. godine od Skupštine tražio razrješenje dužnosti te da se raspiše konkurs za Upravu i to šest mjeseci prije kraja mandata.

"Taj konkurs je raspisan, ali nije nikada okončan zbog turbulencija između SDA i SDP-a. Nakon novembra su vršeni pritisci SDA na mene, traženo je da se u banci provode nezakonite radnje, odnosno da se odobravaju nezakoniti krediti. Ista situacija se desila i 2014. godine", naglasio je on.

Džaferović je rekao da je u Razvojnoj banci od septembra 2006. godine, od kada je imenovana Uprava, kapital povećan za 73 miliona KM, aktiva za 104 miliona KM, a kreditni portfolio za 85 miliona KM. Naplativost je između 95 i 97 posto za svaku poslovnu godinu Razvojne banke FBiH.

U prostorijama Razvojne banke Federacije BiH u četvrtak kasno naveče odvijala se prava drama. Džaferović je načuo da će ga Nadzorni odbor u petak smijeniti, pa je svojim saradnicima naredio da iz banke iznesu dokumentaciju.

Džaferović je u petak potvrdio da je iz banke iznio obimnu dokumentaciju, koja će, kako je rekao, dokazati kriminal premijera Nikšića.

Nikšić je u izjavi za federalne medije oštro odbacio navode Džaferovića da je iz te banke iznio dokaze o njegovom kriminalu, te da je ovo njegov pohod u pljačku banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana