Смијењени предсједник и комплетна Управа Развојне банке ФБиХ

Nezavisne.com
Смијењени предсједник и комплетна Управа Развојне банке ФБиХ

Сарајево - Рамиз Џаферовић, предсједник Управе Развојне банке ФБиХ, и комплетна Управа ове банке смијењени су у петак на сједници Надзорног одбора Развојне банке у Сарајеву.

Надзорни одбор за привременог предсједника, на рок од 90 дана, именовао је досадашњег потпредсједника Управе Борислава Трлина.

Аид Бербић, предсједник Надзорног одбора Развојне банке ФБиХ, рекао је јуче да ће конкурс за избор нове управе ове банке бити расписан идуће седмице те да би нова управа требало да буде именована до краја августа.

Иначе, Надзорни одбор Развојне банке ФБиХ именовала је Влада ФБиХ 15. јула ове године.

Бербић је рекао да је разлог за смјену чланова Управе банке то што им је мандат истекао 27. новембра 2012. године. Рекао је да су информацију о изношењу докумената из Развојне банке ФБиХ добили из медија, те да ће задужити неког у банци да састави информацију о томе шта се дешавалу у ноћи с четвртка на петак и да ће на основу тога видјети шта даље.

Упитан да каже да ли је незаконито сазвана сједница Надзорног одбора и да ли је незаконито смијењен Рамиз Џаферовић, како он тврди, Бербић је рекао да је Џаферовић присуствовао сједници те да је изнио те примједбе и добио је одговоре којима није био задовољан.

"Сједница је сазвана у складу с актима Развојне банке ФбиХ", нагласио је Бербић.

Рамиз Џаферовић, бивши предсједник Управе Развојне банке ФбиХ, рекао је у петак новинарима да ће тражити привремену одлуку Опћинског суда у Сарајеву да се одлука Надзорног одбора стави ван снаге јер је смијењен без разлога, те да је његова смјена пљачкашки поход федералног премијера Нермина Никшића на банку.

"Чим добијем папир, одмах ћу захтјев предати суду, а данас ћу отићи из банке", рекао је новинарима Џаферовић.

Додао је да се ради о политичком налогу и жељи да се овлада милионима с рачуна Развојне банке, додавши да је потпредсједник Управе Развојне банке Федерације БиХ Борислав Трлин, сада нови в.д. предсједника, наводно, био политички комесар СДП-а испред Владе ФБиХ, који је координирао и вршио притиске у банци.

Џаферовић је затражио јавно да се заштити државна имовина код правних лица, те додао да је ископирану документацију о пљачки и покушају узимања 76 милиона КМ од банке предао Кантоналном тужилаштву у Сарајеву и ФУП-у.

Тужилаштву и ФУП-у упућена је документација и затражено да провјере пословање и финансије фирми: "Саз Монтинг" д.о.о. Маглај, "Кера Стеел Теам" д.о.о. Мостар, "Криваја" Завидовићи, "Претид" Вогошћа, "Гикл" Тузла, те да провјере коресподенцију у вези с кредитним захтјевима ових фирми.

Коментирајући позадину ових дешавања, Џаферовић је рекао да је у мају 2012. године од Скупштине тражио разрјешење дужности те да се распише конкурс за Управу и то шест мјесеци прије краја мандата.

"Тај конкурс је расписан, али није никада окончан због турбуленција између СДА и СДП-а. Након новембра су вршени притисци СДА на мене, тражено је да се у банци проводе незаконите радње, односно да се одобравају незаконити кредити. Иста ситуација се десила и 2014. године", нагласио је он.

Џаферовић је рекао да је у Развојној банци од септембра 2006. године, од када је именована Управа, капитал повећан за 73 милиона КМ, актива за 104 милиона КМ, а кредитни портфолио за 85 милиона КМ. Наплативост је између 95 и 97 посто за сваку пословну годину Развојне банке ФБиХ.

У просторијама Развојне банке Федерације БиХ у четвртак касно навече одвијала се права драма. Џаферовић је начуо да ће га Надзорни одбор у петак смијенити, па је својим сарадницима наредио да из банке изнесу документацију.

Џаферовић је у петак потврдио да је из банке изнио обимну документацију, која ће, како је рекао, доказати криминал премијера Никшића.

Никшић је у изјави за федералне медије оштро одбацио наводе Џаферовића да је из те банке изнио доказе о његовом криминалу, те да је ово његов поход у пљачку банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана