Slovenija i Njemačka odvlače radnike iz BiH

Anita Janković-Rečević
Slovenija i Njemačka odvlače radnike iz BiH

Banjaluka - Veće plate, bolji uslovi rada i uređen sistem godinama su glavni motivi za odlazak građana BiH u inostranstvo, a koliko je situacija alarmantna pokazuje podatak da je Njemačka samo lani našim građanima izdala 15.000 viza, dok je istovremeno na hiljade njih bolji život potražilo u Sloveniji.

Poslodavci iz EU zbog nedostatka kadra u raznim branšama sve češće se okreću zemljama zapadnog Balkana, kao riznici nezaposlenih, a radnici iz BiH vrebaju svaku priliku da se zaposle u inostranstvu, što dovodi do odliva stanovništva.

Prema statističkim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije, dozvole za rad i život u ovoj zemlji u maju je imalo 71.112 građana iz BiH, a samo prošle godine ova zemlja je našim ljudima izdala 25.745 boravišnih dozvola.

Podaci slovenačkog ministarstva pokazuju da se broj izdatih dozvola povećava iz mjeseca u mjesec, pa su tako u januaru ove godine stalnu boravišnu dozvolu dobila 242 građana sa pasošem BiH, a privremenu njih 2.166, dok je u maju pravo na stalni boravak ostvarilo njih 250, a privremeni 2.675.

U Ambasadi Slovenije pojašnjavaju da je riječ o građanima sa državljanstvom BiH koji su zahtjeve za boravak u Sloveniji predali, kako u Sarajevu tako i u slovenačkim ambasadama u drugim zemljama. Naglasi su da se dozvole za boravak građanima iz BiH izdaju u svrhu zaposlenja u Sloveniji, spajanja porodice i studiranja.

- U posljednje vrijeme primjetan je povećan broj zahtjeva državljana BiH za izdavanje boravišnih dozvola u Sloveniji, a razlozi su od socijalnih prilika u BiH, do nedostatka radnika pojedinih zanimanja u Sloveniji i EU - naveli su u Ambasadi Slovenije.

U njemačkoj ambasadi u Sarajevu ističu da su građanima BiH lani izdali 15.000 viza, te da naši ljudi koji su kvalifikovan kadar na vizu čekaju maksimalno osam mjeseci, dok građani za koje nije potrebno predočiti stručnu spremu u Njemačkoj trenutno vizu čekaju oko godinu.

Direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović kaže da naši radnici najviše biraju Sloveniju i Njemačku, jer obje države sa BiH imaju sporazum o radnom i socijalnom zbrinjavanju.

- Po osnovu tog ugovora oni veoma lako ostvaruju uslove za boravak u Sloveniji, koja je prva stanica na putu do zaposlenja u EU. Njemačka je interesantna zbog zapošljavanja medicinskog kadra - rekao je Vukajlović. Dodao je da su razlozi za odlazak uglavnom lični i porodični prosperitet.

 - Nije to toliko zbog nedostatka posla, kao što se najčešće misli, jer posla ima i ovdje. Problem je što je u BiH sve predodređeno ljudima koji su podobni, a izostanak jednake šanse za sve glavni je okidač za migriranje - rekao je on.

Među onima koji su lani odlučili da bolji život potraže daleko od ognjišta je i mladić Bojan Simić iz Dervente, koji je posao dobio u Njemačkoj. Kaže da je papire čekao dugo, ali da se sve isplatilo, jer njemački poslodavci cijene njegov rad i trud. Naglašava da mu motiv za odlazak nije bio novac, već stanje u državi.

- Nepotizam i sugrađani koji rade za male pare naveli su me da okrenem novi list, spakujem kofere i teška srca napustim svoj grad i sa nadom u bolji život odem u Njemačku. Ovdje radim već godinu, a moje znanje i trud, koje sam uzaludno trošio u našim firmama, napokon su došli do izražaja - kazao je Simić. Sreću u tuđini potražio je i Banjalučanin Marko P., koji je posao zidara prije tri godine dobio u slovenačkom Velenju.

- Radio sam i u Banjaluci, posla je bilo, ali dnevnica u Sloveniji mi je tri puta veća, a i prava radnika se mnogo više poštuju - rekao je on.

Agencija za zapošljavanje BiH

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH kažu da su lani putem njih, na osnovu sporazuma o zapošljavanju posao u Sloveniji dobila 9.923 naša radnika, a u Njemačku je otišao 851.

- Sa Njemačkom imamo sporazum koji se isključivo odnosi na zapošljavanje medicinskih radnika, odnosno takozvanih njegovatelja, dok ugovor sa Slovenijom podrazumijeva zapošljavanje radnika svih profila. Oba sporazuma su na snazi od 2013. godine i od tada do 30. aprila ove godine u Sloveniju je otišlo 24.216 građana, dok je u Njemačkoj od 2013. godine do kraja maja posao dobilo 3.917 njegovatelja - rekao je zamjenik direktora Agencije Željko Tepalčević.

Odobrene dozvole za život i rad građanima

BiH u Sloveniji (za prvih pet mjeseci)

 Stalne dozvole privremene dozvole

januar 242 2.166

februar 175 1.502

mart 229 2.322

april 210 2.182

maj 250 2.675

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana