Slovenci “otimaju” još 5.000 radnika

Anita Janković-Rečević
Slovenci “otimaju” još 5.000 radnika

Banjaluka - Mnogi privrednici u Srpskoj i BiH, zbog masovnog odliva stanovništva suočeni su sa nedostatkom radne snage različitih profila, a situaciju bi dodatno mogao pogoršati najavljeni dolazak slovenačkih poslodavaca koji vjeruju da će namamiti nekoliko hiljada radnika u svoje firme.

Do novih radnika Slovenci planiraju da dođu na Drugom sajmu zapošljavanja “mojedelo.com” koji će biti održan 28. marta u Banjaluci. Učešće na sajmu potvrdilo je oko 30 slovenačkih kompanija koji traže radnike u svim oblastima, od konobara, kuvara, poštara do inženjera. Poslodavci iz Slovenije očekuju da bi ove godine mogli zaposliti čak 5.000 novih radnika, te pozivaju nezaposlene ali i one koji su nezadovoljni aktuelnim poslom i žele mijenjati svoju karijeru da posjete sajam i kontaktiraju s njima.

Tehnički direktor fabrike obuće “Bema” iz Banjaluke Marinko Umičević najavljeni sajam smatra otimačinom radnika, te ističe da je poslodavcima iz Slovenije saučesnik u tom poslu sama BiH. 

- Krajnji je bezobrazluk ovo što Slovenci rade. BiH hitno treba poništiti ugovor o zapošljavanju sa Slovenijom jer mi ostajemo bez radnika.  Ovo je po meni veleizdaja i veoma sam razočaran. Kada bi nama dozvolili da napravimo takav sajam zapošljavanja u Sloveniji ili bilo kojoj drugoj članici EU - pita se Umičević.

On je istakao da mnogi poslodavci iz BiH imaju firme u Sloveniji i rade na principu da zaposle radnike sa ovih prostora, te ih dalje šalju na rad u Njemačku i druge  zemlje Zapada. 

- To je legalizovani kriminal koji BiH podržava tim sporazumom sa Slovenijom. Naši radnici tamo nisu zaštićeni, spavaju po kontejnerima, zloupotrijebljeni su i čudim se kako uopšte žive s obzirom da dobijaju minimalac, a znamo kakav je standard na Zapadu - rekao je Umičević.   

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić rekao je da je kretanje robe i ljudi definisano međunarodnim konvencijama i direktivama EU, te da bilo kakvi formalni uslovi za odlazak ne mogu biti efikasna zaštita za smanjenje odliva stanovništva. 

On je naglasio da domaći privrednici trpe zbog manjka radne snage, te da Srpska i BiH moraju donijeti niz kvalitetnih mjera kako bi se spriječili trendovi odlazaka.

- Rast plata kroz rasterećenje oporezivanja rada i smanjenje parafiskalnih nameta je ključna mjera na kojoj moramo raditi. Neophodno je podići životni standard, te uspostaviti dostojanstven i siguran rad. To je način na koji se možemo boriti protiv odlaska stanovništva - rekao je Aćić i istakao da Srpska može doći do zamišljene prosječne plate od 1.000 KM ukoliko dođe do značajnijeg rasterećenja rada smanjenjem stopa poreza i doprinosa.

Predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS Željko Tatić tvrdi da radnici odlaze jer nisu poštovani i plaćeni, istakavši da ima mnogo ugostiteljskih objekata u kojima su radnici prijavljeni na dva ili četiri sata iako rade po 12 sati dnevno.

- U Srpskoj nema ni deset odsto ugostiteljskih objekata koji su prijavili puni iznos plate radnika. Mahom je to minimalac. Država mora zaštiti prava radnika i kažnjavati poslodavce koji krše ta prava. Inspekcija takvim poslodavcima sada gleda kroz prste. Kada bi plata konobara bila 1.000 KM, a kuvara 1.500 maraka garantujem da niko od njih ne bi otišao iz svog grada. Te plate su realne, da nisu ne bi vlasnici ugostiteljskih objekata vozili bijesne automobile - zaključio je Tatić.

Poslodavci

Među 30 kompanija iz Slovenije koje su najavile dolazak u Banjaluku kako bi privukle radnike nalaze se “Pošte Slovenije, “Lesnina”, Terme Krka”. Do novih radnika pokušaće doći i “Terme Laško”, “Slorest”, “Odelo” i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana