Словенци “отимају” још 5.000 радника

Анита Јанковић-Речевић
Словенци “отимају” још 5.000 радника

Бањалука - Многи привредници у Српској и БиХ, због масовног одлива становништва суочени су са недостатком радне снаге различитих профила, а ситуацију би додатно могао погоршати најављени долазак словеначких послодаваца који вјерују да ће намамити неколико хиљада радника у своје фирме.

До нових радника Словенци планирају да дођу на Другом сајму запошљавања “mojedelo.com” који ће бити одржан 28. марта у Бањалуци. Учешће на сајму потврдило је око 30 словеначких компанија који траже раднике у свим областима, од конобара, кувара, поштара до инжењера. Послодавци из Словеније очекују да би ове године могли запослити чак 5.000 нових радника, те позивају незапослене али и оне који су незадовољни актуелним послом и желе мијењати своју каријеру да посјете сајам и контактирају с њима.

Технички директор фабрике обуће “Бема” из Бањалуке Маринко Умичевић најављени сајам сматра отимачином радника, те истиче да је послодавцима из Словеније саучесник у том послу сама БиХ. 

- Крајњи је безобразлук ово што Словенци раде. БиХ хитно треба поништити уговор о запошљавању са Словенијом јер ми остајемо без радника.  Ово је по мени велеиздаја и веома сам разочаран. Када би нама дозволили да направимо такав сајам запошљавања у Словенији или било којој другој чланици ЕУ - пита се Умичевић.

Он је истакао да многи послодавци из БиХ имају фирме у Словенији и раде на принципу да запосле раднике са ових простора, те их даље шаљу на рад у Њемачку и друге  земље Запада. 

- То је легализовани криминал који БиХ подржава тим споразумом са Словенијом. Наши радници тамо нису заштићени, спавају по контејнерима, злоупотријебљени су и чудим се како уопште живе с обзиром да добијају минималац, а знамо какав је стандард на Западу - рекао је Умичевић.   

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић рекао је да је кретање робе и људи дефинисано међународним конвенцијама и директивама ЕУ, те да било какви формални услови за одлазак не могу бити ефикасна заштита за смањење одлива становништва. 

Он је нагласио да домаћи привредници трпе због мањка радне снаге, те да Српска и БиХ морају донијети низ квалитетних мјера како би се спријечили трендови одлазака.

- Раст плата кроз растерећење опорезивања рада и смањење парафискалних намета је кључна мјера на којој морамо радити. Неопходно је подићи животни стандард, те успоставити достојанствен и сигуран рад. То је начин на који се можемо борити против одласка становништва - рекао је Аћић и истакао да Српска може доћи до замишљене просјечне плате од 1.000 КМ уколико дође до значајнијег растерећења рада смањењем стопа пореза и доприноса.

Предсједник Удружења радника у угоститељству и туризму РС Жељко Татић тврди да радници одлазе јер нису поштовани и плаћени, истакавши да има много угоститељских објеката у којима су радници пријављени на два или четири сата иако раде по 12 сати дневно.

- У Српској нема ни десет одсто угоститељских објеката који су пријавили пуни износ плате радника. Махом је то минималац. Држава мора заштити права радника и кажњавати послодавце који крше та права. Инспекција таквим послодавцима сада гледа кроз прсте. Када би плата конобара била 1.000 КМ, а кувара 1.500 марака гарантујем да нико од њих не би отишао из свог града. Те плате су реалне, да нису не би власници угоститељских објеката возили бијесне аутомобиле - закључио је Татић.

Послодавци

Међу 30 компанија из Словеније које су најавиле долазак у Бањалуку како би привукле раднике налазе се “Поште Словеније, “Леснина”, Терме Крка”. До нових радника покушаће доћи и “Терме Лашко”, “Слорест”, “Одело” и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана