Шљивовица и џем само из залиха

Милијана Латиновић
Шљивовица и џем само из залиха

Бањалука - Љубитељи капљице и џема од шљива ове ће се године морати задовољити лањским залихама, јер се због недостатка шљиве и папрених цијена малобројних плодова мало коме исплати припрема омиљених јесењих производа.

Шљива је једна од воћки која је ове године највише страдала од мраза и суше, а тек понеки килограм који су воћари убрали, добро су зацијенили. Да ситуација буде гора, шљива је из истих разлога слабо родила и у окружењу па су прерађивачи на правим мукама да обезбиједе минимум количине потребне да напуне тегле.

И док су у родним годинама, каква је била 2013, прерађивачи шљиву од произвођача набављали по цијени од око 0,35 КМ по килограму, ове године килограм кошта двоструко више.

Директор бањалучке "Витаминке" Жарко Микић каже да према плану производње годишње прерађују око 1.000 тона шљиве, али да су ове године обезбиједили тек десети дио планираних количина.

- Нисмо успјели ни да увеземо недостајуће количине, јер је несташица овог воћа и у Србији. Цијена и код нас и из увоза двоструко је виша него у родним годинама. То за собом повлачи редукцију производа од шљиве, којих ће бити значајно мање него што је планирано - рекао је Микић и најавио да ће "Витаминка" у наредном периоду морати вршити корекцију цијена те да је поскупљење производа неминовно.

Мање пекмеза, џема и компота од шљиве изашло је и из погона предузећа "Сава Семберија" у Бијељини, јер није било довољно сировине на тржишту.

- Прераду шљиве смо завршили прије двадесетак дана, а због недостатка сировине не можемо купцима испоручити све уговорене количине производа. Прерадили смо свега 50 тона шљиве - рекао је генерални директор овог предузећа Војо Косановић.

Воћари којима су временске неприлике оштетиле воћњаке и преполовиле род шљиве задовољни су продајом овог воћа.

- Све што је било рода шљиве продали смо одмах са гране. Задовољни смо цијеном која се креће око 0,70 КМ по килограму. Добра цијена ће нам бар дјелимично надомјестити губитке - рекао је предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.

Пијаце и маркети

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да су накупци цијене шљиве додатно запаприли.

- За килограм овог воћа на пијаци или у маркету потребно је издвојити и до двије марке - рекао је Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана