Слиједи несташица дувана

Данијела Стоканић
Слиједи несташица дувана

Бањалука - Суша која је ове године уништила већи дио рода готово свих пољопривредних култура, преполовила је и приносе дувана, а произвођачи који су у овогодишњу бербу полагали велике наде истичу да оно што је опстало неће ни близу задовољити потребе тржишта.

Дувану, једној од ријетких пољопривредних култура која воли сунце, температуре више од 40 степени и изостанак кише увелико су наштетили.

Произвођач из Доњег Жабара Марко Митровић каже да неће имати ни половину онога што је засијао.

- Осим тога, листови су изгорјели и квалитет је веома лош - рекао је Митровић.

Ништа боља ситуација није ни на њиви Драгана Јовића из Чађавице Средње.

- Прољетос сам засијао око шест хектара дувана, а очекивао сам да ћу добити девет тона. Међутим, биће добро ако са парцела скинем четири тоне, и то веома лошег дувана - каже Јовић, додајући да има дијелова њиве у које нема потребе ни да залази, јер је све спаљено.

- Не знам шта да радим, да ли да тражим помоћ од надлежних или не, јер чисто сумњам да ћу ишта добити, кад видим каква је ситуација са другим културама - истакао је Јовић.

Вршилац дужност директора бијељинског предузећа "Дуван АД", које се бави и откупом и прерадом, Чедо Готовчевић каже да сарађују са 80 произвођача из Семберије и 24 из Посавине.

- Бићемо срећни ако успијемо откупити око 300 тона, а планирали смо за ову годину откуп 470 тона. И оно мало дувана што буде побрано, биће лошег квалитета - казао је Готовчевић.

Према његовим ријечима, просјечна откупна цијена за килограм је три марке за трећу класу.

- На ту цијену иде подстицај од 0,30 КМ по килограму за произвођаче који остваре принос већи од 150 килограма - каже он.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је у овој години сјетва дувана била планирана на 860 хектара, уз очекивани принос од 2,1 тону по хектару, односно 6,8 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана