Скромном штедњом до веће пензије

Милијана Латиновић
Скромном штедњом до веће пензије

Бањалука - Европском добровољном пензијском фонду (ЕПФ), првом те врсте у Српској и БиХ, за нешто мање од годину постојања повјерење је указало неколико хиљада чланова, а износ на рачуну фонда свакодневно се увећава.

Фонд су у децембру прошле године основали Пензијски резервни фонд РС (ПРЕФ), Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Скупна покојнинска дружба из Љубљане, а оснивање су подржале и институције Српске.

Већина корисника фонду је приступила посредством послодавца.

- Када се послодавац покаже одговорним за своје запослене и формира пензијски план по коме финансира дио пензијског доприноса, запослени се лакше одлучују да кроз издвајање од  бруто плата суфинансирају други дио пензијског доприноса и на тај начин почну додатно да штеде за пензију. Тренутно је више од 90 одсто чланова учлањено посредством послодаваца, док су остали приступили као физичка лица, односно самостално, док је послодавац само обвезник уплате доприноса - истакли су у Европском добровољном пензијском фонду и додали да је до сада фонду приступило више од 20 послодаваца.

Појашњавају да су с циљем да подстакну послодавце и раднике на уплате у фонд, послодавци ослобођени плаћања пореза и доприноса на уплате на рачун запослених у ЕПФ-у до износа од 1.200 КМ годишње.

- Уколико се послодавац приликом приступања у добровољне пензијске фондове одлучи да за своје раднике организује пензијски план и на рачун запослених изврши уплату у пензијски фонд, неће бити у обавези да на ту уплату до 100 КМ мјесечно плати доприносе, а то је најповољнији начин стимулације и награђивања радника - навели су у фонду и додали да је с обзиром на то да послују мање од годину, њихова имовина релативно мала и да се свакодневно увећава новим уплатама чланова.

Уплаћени новац чланови ће касније моћи да користе као додатну пензију уз редовну коју исплаћује Фонд ПИО РС.

Суштина уплата у добровољни пензијски фонд је штедња за сигурније пензионерске дане, а овакви фондови у земљама окружења постоје већ петнаестак  година.

Директор ПРЕФ-а Милош Грујић, који је и члан Управног одбора Европског добровољног пензијског фонда, истиче да је ЕПФ једна врста штедње.

- Држава се одриче једног дијела пореза јер постоји пореска олакшица за уплате до 1.200 марака годишње. Поента је у томе што је та инвестициона политика прилично конзервативна, а иако је ријеч о демографском фонду, он је, прије свега, и инвестициони и у складу с тим остварује мале, али стабилне приносе од око два до три одсто. Кад се одузме провизија за управљање за улаз, члан фонда који уплаћује је у плусу. Када на то додате и ову пореску олакшицу, он је у старту награђен и у томе је значај фонда - рекао је Грујић.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана