Sjedište Bobar banke u imperiji Nešković

Marina Čigoja
Sjedište Bobar banke u imperiji Nešković

Banjaluka - Kompanija "Nešković" iz Bijeljine, čiji je vlasnik bijeljinski biznismen Dragan Nešković, kupila je juče na licitaciji zgradu u kojoj je bilo sjedište propale Bobar banke za 5,74 miliona KM.

Likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović rekao je da je izuzetno zadovoljan izlicitiranom cijenom, koja je duplo viša od početne. Zgrada, čija je površina 700 metara kvadratnih, a sa podrumima 811 kvadrata, bila je ponuđena za 2,17 miliona KM i od početka je očekivano veliko interesovanje i dostizanje mnogo više cijene.

- Prezadovoljan sam cijenom. Prve tri ponude su vrednovane. Druga ponuda je iznosila 5,47 miliona i taj iznos je ponudio Zdravko Ljubinković, a treća 5,21 milion, koju je ponudilo "Nešković osiguranje". Prvi ponuđač ima rok od 30 dana da uplati novac, a u slučaju da odustane, zgrada bi bila prodata drugom - kazao je Maksimović i dodao da će on i radnici koji su zadržani u banci nakon otvaranja likvidacionog postupka u narednih sedam dana preseliti u drugu zgradu ove banke, koja nije toliko interesantna kupcima.

Direktor preduzeća "Nešković" Mladenka Blagojević je istakla da će kupljeni prostor biti iskorišćen za proširenje poslovne djelatnosti ove kompanije.

- Zgrada se nalazi u centru grada i pod zaštitom je države. Sve promjene koje budu rađene u ovom poslovnom prostoru odnosiće se na unutrašnjost - kazala je Blagojevićeva.

Pored zgrade na licitaciji je prodat i stan za 70.400 i dvije "škode fabije" i jedna "škoda oktavija" za ukupno 25.764 KM. Rasprodaja imovine Bobar banke biće nastavljena, a Maksimović ističe da sličan interes očekuje i za zgradu u Banjaluci.

- Za nju još treba da budu riješeni u potpunosti imovinski odnosi da bi mogla da bude ponuđena na prodaju - istakao je Maksimović.

Agencija za bankarstvo RS uvela je krajem novembra prošle godine prinudnu upravu u Bobar banku, jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama i drugim propisima. Nepun mjesec kasnije Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut je postupak njene likvidacije.

Prodaja potraživanja

Bobar banka je nedavno ponudila na prodaju i sva potraživanja, a likvidacioni upravnik je prihvatio devet od deset pristiglih ponuda.

- Rok za pregledanje dokumentacije i dostavljanje ponude je 15. decembar. Svima koji su iskazali interes poslao sam obavještenje da mogu pogledati dokumentaciju i potpisati ugovor o povjerljivosti i neotkrivanju podataka i još čekam da se jave - kazao je Maksimović.

Vrednovane ponude za zgradu Bobar banke

5,74 miliona - kompanija "Nešković"

5,47 miliona - Zdravko Ljubinković

5,21 milion - "Nešković osiguranje"

Prodata imovina

5,74 miliona - zgrada banke

70.400 - stan

25.764 - tri automobila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana