Сједишта из БиХ у свјетским аутима

Маријана Миљић
Сједишта из БиХ у свјетским аутима

Бањалука - Главни извозни адут БиХ су сједала, а посебно за аутомобилску индустрију, показује статистика о спољнотрговинској размјени у првих девет мјесеци ове године.

Вриједност извезених сједала достигла је у овом периоду 514,42 милиона марака, а чак 374,5 милиона односи се на аутомобилска која су завршила углавном у погонима у Њемачкој, Шпанији и Турској. У овим земљама налазе се погони највећих свјетских аутомобилских компанија са којима су домаће фирме уговориле испоруке сједала.

 У анализи спољнотрговинске размјене, коју је усвојио Савјет министара БиХ, наведено је да извоз сједала биљежи раст од пет одсто у односу на девет мјесеци прошле године.

- Најзначајније извозно тржиште је Њемачка на које смо извезли сједала у вриједности од 189,9 милиона, а слиједи Шпанија са 89,4 милиона КМ. Значајан је и извоз на тржиште Турске у коју је отишла ова роба вреднија од 22,1 милион КМ - истакли су у Спољнотрговинској комори.

Један од регионалних лидера и водећа компанија у извозу у овој области је „Превент групација“, која производи пресвлаке за ауто-индустрију.

- Годишње у нашим погонима произведемо два милиона гарнитура ауто-пресвлака за водеће свјетске брендове као што су „Фолксваген“, „Форд“, „Опел“, „BMW“, „Нисан“, „ПСА група“ и друге. Највећи извоз остварујемо на тржиште Њемачке, Аустрије, Француске, Шпаније и Турске. Поред ауто-пресвлака, водећи смо произвођач пластичних и металних компоненти за ауто-индустрију па се тако годишње из „Превента“ опреми пет милиона возила у Европи - навели су у „Превент групацији“.

Поред сједишта за аутомобилску индустрију, БиХ остварује и солидан извоз тапацираних и сједала са дрвеним оквирима чија је вриједност у прва три овогодишња квартала достигла 117,1 милион, док је у сектору вртних сједала извоз износио 19,4 милиона КМ.

На другом мјесту производа који су имали највеће учешће у извозу налази се електрична енергија. Од извоза струје за девет мјесеци је од иностраних купаца наплаћено 337,56 милиона марака, што је за 59 одсто више него у истом периоду 2016. године.

Производи из категорије обрађено дрво заузимају треће мјесто на извозној листи и од њих је приход износио 265,72 милиона КМ и на годишњем нивоу је порастао за четири одсто.

- Дрвни сектор континуирано биљежи тренд повећања извоза. Само обрађено дрво по дужини извезли смо у вриједности од 299,2 милиона КМ, а највише је пласирано у Хрватску, Њемачку, Србију и Швајцарску. Наш најважнији ресурс су шуме и треба га искористити и тиме створити нове прилике за дрвну индустрију, а прије свега обезбиједити сировине да бисмо помогли домаћим прерађивачима - казали су у Спољнотрговинској комори.

Када је ријеч о увозу, највише новца дато је за производе из категорије нафтних уља - 696,44 милиона КМ. На другом мјесту су аутомобили са 518,42 милиона и сирова нафта са 389,18 милиона КМ.

Укупан обим

Вриједност укупне робне размјене БиХ са иностранством за девет мјесеци ове године износила је 21,40 милијарди марака. На увоз се односи 13,31 милијарда, а на извоз 8,09 милијарди КМ. Спољнотрговински дефицит износио је на крају септембра 5,21 милијарду КМ.

Извоз сједишта (милиона КМ)

* 514,42 - укупно

* 374,5 - за возила

* 117,1 - тапацирана и дрвена

* 19,4 - вртна

Производи који су највише увожени (милиона КМ)

* 696,44 - нафтних уља

* 518,42 - аутомобили

* 389,18 - сирова нафта

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана