Sir trapist dobija konkurenciju

klix.ba
Sir trapist dobija konkurenciju

Banjaluka - Aleksandrovački samostan pored Banjaluke osim čuvenog sira trapista planira i proizvodnju drugih vrsta sireve po recepturi francuskih trapističkih monaha.

- Proširićemo asortiman drugim polutvrdim sirevima koji su komercijalniji. Njihove  recepture nisu u tajnosti jer ih proizvode i tehnolozi koji nisu iz trapističkog reda - kaže dr Draženko Budimir iz Zemljoradničke zadruge "Livač".

Redovnik Tomislav Topić iz banjalučkog samostana Marija Zvijezda jedini zna recepturu za pravljenje trapista i radi kao tehnolog u ZZ "Livač". Mjesečno proizvedu do dvije i po tone ovoga sira kojeg plasiraju na domaće tržište.

- Uskoro očekujemo odobrenje za izvoz, jer postoji potražnja za trapistom u Hrvatskoj i skandinavskim zemljama - ističe Budimir i dodaje da planiraju udvostručiti proizvodnju.

Razni sirevi danas nose ime trapist zbog čega je ZZ "Livač" zatražila pomoć Ministarstva trgovine i turizma RS, jer je njihov sir zaštićen 2009. godine kod Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i Međunarodnog instituta za intelektualno vlasništvo u Ženevi.

- Nažalost, u BiH se zaštita vlasništva ne sprovodi kako treba, ne štiti se domaća proizvodnja, a ni potrošači - ističe Budimir i dodaje da je apsurd da BiH štiti strane brendove kao što su "najk" i "koka-kola", a ne svoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana