Sertifikati i uzorci usporavaju protok robe

Željka Kokot
Sertifikati i uzorci usporavaju protok robe

Sarajevo - Necarinske barijere u trgovini prehrambenim proizvodima u regionu najizraženije su sa Srbijom, a najveće probleme proizvođači imaju sa nepriznavanjem sertifikata i uzimanjem velikog broja uzoraka za kontrolu na granicama.

Prepreke sa kojima se suočavaju privrednici razmatrane su na okruglom stolu "Necarinske barijera u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u CEFTA regionu" koji je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH s ciljem pronalaska načina za otklanjanje komplikovanih procedura koje prate protok robe, nepriznavanja sertifikata o kvalitetu, sanitarnih, fitosanitarnih i veterinarskih dokumenata kao i povećanog uzorkovanja robe na granicama.

- Problem je što pojedinci na graničnim prelazima ne poštuju potpisane sporazume i legislativu, ali vjerujem da će barijere u vezi sa nepriznavanjem sertifikata ili uzimanjem velikog broja uzoraka na graničnim prelazima biti otklonjene u što kraćem periodu - kazao je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimić kaže da uvijek postoje manje ili veće necarinske barijere, ali da je postignut cilj da bude omogućen nesmetan transport robe između zemalja u regionu.

- Privrednici primjenjuju neke vanzakonske ili podzakonske mjere da bi zaštitili svoje proizvode, ali mi sve pratimo i reagujemo da bismo omogućili normalnu spoljnotrgovinsku razmjenu, koja je sa BiH na izuzetno dobrom nivou - kaže Budimić.

Direktor Privrednog sektora Spoljnotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović kaže da se najveći broj problema u vezi sa necarinskim barijerama odnosio na izvoz piletine, mlijeka i piva.

- Napravljeni su određeni pomaci, jer su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Kancelarija za veterinarstvo i Agencija za sigurnost hrane BiH brzo reagovali na svaku prijavu koju smo im proslijedili - kaže Lalovićeva.

Da su uloženi napori za eliminisanje problema sa necarinskim barijerama potvrđuje i podatak da je na adresu Spoljnotrgovinske komore BiH u ovoj godini upućeno samo pet žalbi, od kojih se najviše odnosi na Srbiju i Albaniju.

Bojić kaže da pritužbe privrednika po hitnoj proceduri šalju nadležnom ministarstvu u državi na koju se one odnose da bi bili eliminisani problemi.

Usklađivanje regulative

Sve zemlje članice regionalne zone slobodne trgovine su u procesu usklađivanja regulative sa evropskom, što stvara velike probleme prilikom tumačenja određenih članova istog propisa.

- Da bi bili riješeni ti problemi najvažniji su bilateralni razgovori između zemalja koje trpe i nameću određenu barijeru, da bi potrebno usaglašavanje bilo brzo sprovedeno - smatra Ognjenka Lalović.

Najčešće necarinske barijere

- Komplikovane procedure kod protoka robe

- Nepriznavanje sertifikata o kvalitetu

- Nepriznavanje sanitarnih, fitosanitarnih i veterinarskih dokumenata

- Povećano uzorkovanje robe na granicama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana