Šećerana pada u ruke povjerilaca

Marijana Miljić
Šećerana pada u ruke povjerilaca

Banjaluka - Licitacija za imovinu bijeljinske "Šećerane", koja je zakazana za danas, po svemu sudeći ponovo će propasti, a ukoliko se to dogodi, odluka o daljoj sudbini ovog nekadašnjeg giganta pašće u ruke povjerilaca.

Stečajni upravnik "Šećerane" Lazo Đurđević potvrdio je da juče do 12 časova niko nije uplatio depozit za učešće na licitaciji.

- Niko se nije prijavio. Ostaje nam nekoliko časova da vidimo hoće li iko uplatiti depozit od 50.000 maraka za učešće na licitaciji. Imovina "Šećerane" se u ovom krugu prodaje po cijeni od 15 miliona KM - rekao je Đurđević i dodao da Skupština povjerilaca odlučuje o daljem toku stečaja u "Šećerani".

Iste informacije imali su i povjerioci, koji ističu da je već izvjesno da ni u ovom krugu "Šećerana" neće dobiti novog vlasnika.

- Ovo je posljednja licitacija koja će biti održana. Skupština povjerilaca zakazala je za 25. oktobar sjednicu na kojoj će odlučiti o daljem toku stečaja. Prema ranijim najavama, povjerioci namjeravaju da im bude ustupljena sva imovina i da oni naprave plan reorganizacije preduzeća i da uz kreditna zaduženja ožive proizvodnju. Postoji i mogućnost da sami otpočnu aktivnosti na revitalizaciji fabrike, a zatim pozovu zainteresovane strateške partnere da izvrše dokapitalizaciju, ali i da nastave i sa prodajom akcija na tržištu - kazao je predsjednik Skupštine povjerilaca Faik Muhić.

On smatra da bi najbolje bilo da se ne ide u proceduru pojedinačne i parcijalne prodaje imovine.

- To nije dobro rješenje ni za povjerioce, jer njihova dugovanja ne bi bila ni izbliza izmirena. Spas za preduzeće je da ono bude dodijeljeno povjeriocima, da bi oni preduzimali korake koji bi vodili prema oživljavanju proizvodnje. Na taj način bi izašli i iz stečaja, što je u ovom procesu najvažnije - kazao je Muhić.

Do sada su propala tri pokušaja prodaje imovine "Šećerane". Na prvoj licitaciji imovina je nuđena za 23,74 miliona, na drugoj za 16,50 miliona, a na trećoj za 11,87 miliona maraka. Na posljednjoj licitaciji Skupština povjerilaca "Šećerane" odbila je četiri ponude za fabriku, jer niko od kupaca nije bio spreman da plati minimalno 15 miliona KM, na koliko su postavili donju granicu. Stečaj u nekadašnjem privrednom gigantu traje skoro dvije godine.

Kupci neozbiljni

Faik Muhić je rekao da su ponude investitora za imovinu "Šećerane" na posljednjoj licitaciji bile neozbiljne.

- Te ponude su dolaze od lica koja su najobičniji prevaranti. Ne znam otkuda predstavnicima tih firmi da nastupaju u javnosti. Oni su najobičniji promotori i ne bave se proizvodnjom šećera pa čak ni poljoprivrednom djelatnošću, izuzev Poljoprivrednog kombinata "Kutjevo" iz Hrvatske - kazao je Muhić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana