Шећерана пада у руке повјерилаца

Маријана Миљић
Шећерана пада у руке повјерилаца

Бањалука - Лицитација за имовину бијељинске "Шећеране", која је заказана за данас, по свему судећи поново ће пропасти, а уколико се то догоди, одлука о даљој судбини овог некадашњег гиганта пашће у руке повјерилаца.

Стечајни управник "Шећеране" Лазо Ђурђевић потврдио је да јуче до 12 часова нико није уплатио депозит за учешће на лицитацији.

- Нико се није пријавио. Остаје нам неколико часова да видимо хоће ли ико уплатити депозит од 50.000 марака за учешће на лицитацији. Имовина "Шећеране" се у овом кругу продаје по цијени од 15 милиона КМ - рекао је Ђурђевић и додао да Скупштина повјерилаца одлучује о даљем току стечаја у "Шећерани".

Исте информације имали су и повјериоци, који истичу да је већ извјесно да ни у овом кругу "Шећерана" неће добити новог власника.

- Ово је посљедња лицитација која ће бити одржана. Скупштина повјерилаца заказала је за 25. октобар сједницу на којој ће одлучити о даљем току стечаја. Према ранијим најавама, повјериоци намјеравају да им буде уступљена сва имовина и да они направе план реорганизације предузећа и да уз кредитна задужења оживе производњу. Постоји и могућност да сами отпочну активности на ревитализацији фабрике, а затим позову заинтересоване стратешке партнере да изврше докапитализацију, али и да наставе и са продајом акција на тржишту - казао је предсједник Скупштине повјерилаца Фаик Мухић.

Он сматра да би најбоље било да се не иде у процедуру појединачне и парцијалне продаје имовине.

- То није добро рјешење ни за повјериоце, јер њихова дуговања не би била ни изблиза измирена. Спас за предузеће је да оно буде додијељено повјериоцима, да би они предузимали кораке који би водили према оживљавању производње. На тај начин би изашли и из стечаја, што је у овом процесу најважније - казао је Мухић.

До сада су пропала три покушаја продаје имовине "Шећеране". На првој лицитацији имовина је нуђена за 23,74 милиона, на другој за 16,50 милиона, а на трећој за 11,87 милиона марака. На посљедњој лицитацији Скупштина повјерилаца "Шећеране" одбила је четири понуде за фабрику, јер нико од купаца није био спреман да плати минимално 15 милиона КМ, на колико су поставили доњу границу. Стечај у некадашњем привредном гиганту траје скоро двије године.

Купци неозбиљни

Фаик Мухић је рекао да су понуде инвеститора за имовину "Шећеране" на посљедњој лицитацији биле неозбиљне.

- Те понуде су долазе од лица која су најобичнији преваранти. Не знам откуда представницима тих фирми да наступају у јавности. Они су најобичнији промотори и не баве се производњом шећера па чак ни пољопривредном дјелатношћу, изузев Пољопривредног комбината "Кутјево" из Хрватске - казао је Мухић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана