Šećerana nije ni blizu oživljavanja

Marijana Miljić
Šećerana nije ni blizu oživljavanja

Banjaluka - Reorganizacija bijeljinske "Šećerane" je obustavljena jer povjerici nemaju investitora koji će finansijski podržati taj proces

Skupština povjerilaca "Šećerane" odbila je krajem oktobra prošle godine plan bivšeg stečajnog upravnika Laze Đurđevića da bude nastavljena prodaja imovine fabrike. Tada su i donijeli odluku da bude donesen plan reorganizacije fabrike. Đurđević je nakon toga podnio ostavku, a za novog stečajnog upravnika imenovan je Nebojša Matić iz Bijeljine.

- Obustavljeno je donošenje plana reorganizacije "Šećerane" jer Skupština povjerilaca nema investitora koji će sve to da isprati i plati. Zatražili su da bude urađena investiciona studija koja bi trebalo da pokaže koliko bi budućeg investitora koštalo pokretanje proizvodnje u fabrici - kazao je Matić.

Skupština povjerilaca zatražila je takođe od stečajnog upravnika da ne poseže za prodajom imovine u dijelovima ili ispod cijene koja neće pokriti potraživanja povjerilaca od 16 miliona KM.

- Sjednica Odbora i Skupštine povjerilaca biće održana u februaru i tada ćemo razmatrati dalji tok rješavanja stanja u preduzeću jer je pravac koji je ranije izglasan obustavljen. Na osnovu svega jasno je da "Šećerana" neće uskoro proraditi - naveo je Matić.

Preduzeća koja su ranije dostavila ponude ne odustaju od kupovine fabrike i neke od ponuda su poboljšane.

- Firma iz Turske uvećala je ponudu i ona sada iznosi 4,25 miliona evra. Međutim, oni ne žele da pokrenu proces proizvodnje već da fabriku izmjeste u svoju zemlju. Održali smo i više sastanaka sa kompanijom iz Vijetnama koja je ranije bila zainteresovana za "Šećeranu". Obećali su da će dostaviti novu ponudu, ali ona još nije stigla. Takođe, u četvrtak smo razgovarali i sa Goranom Vajkićem iz Banjaluke, koji nam je rekao da će za 15 dana dostaviti modifikovanu ponudu - kazao je Matić.

Turska kompanija "Bozdag implik" za "Šećeranu" je ranije nudila šest miliona, "Konstrukšn korporejšn" iz Vijetnama deset miliona KM, a Goran Vajkić u ime grupe investitora 6,75 miliona maraka.

Račun "Šećerane" blokiran je još prije sedam godina nakon što je uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić. "Šećerana" je 2014. godine prešla u vlasništvo RS, pošto je Ćopić osuđen na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca narko-bosa Darka Šarića. Prijedlog za otvaranje stečaja u nekadašnjem gigantu podnijela je Poreska uprava RS 31. jula 2015. godine, a krajem te godine je stečaj i pokrenut.

Istrage

Pripadnici MUP-a RS pokrenuli su sredinom decembra prošle godine istrage u "Šećerani" zbog sumnjivih sporova koje je ovo preduzeće gubilo, što je na kraju uticalo na iznos priznatih potraživanja.

- Inspektori su izuzeli dokumentaciju o pojedinim kompanijama i fizičkim licima. Mi nemamo informacije dokle je stigla istraga - kazao je Nebojša Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana