Шећерана није ни близу оживљавања

Маријана Миљић
Шећерана није ни близу оживљавања

Бањалука - Реорганизација бијељинске "Шећеране" је обустављена јер повјерици немају инвеститора који ће финансијски подржати тај процес

Скупштина повјерилаца "Шећеране" одбила је крајем октобра прошле године план бившег стечајног управника Лазе Ђурђевића да буде настављена продаја имовине фабрике. Тада су и донијели одлуку да буде донесен план реорганизације фабрике. Ђурђевић је након тога поднио оставку, а за новог стечајног управника именован је Небојша Матић из Бијељине.

- Обустављено је доношење плана реорганизације "Шећеране" јер Скупштина повјерилаца нема инвеститора који ће све то да испрати и плати. Затражили су да буде урађена инвестициона студија која би требало да покаже колико би будућег инвеститора коштало покретање производње у фабрици - казао је Матић.

Скупштина повјерилаца затражила је такође од стечајног управника да не посеже за продајом имовине у дијеловима или испод цијене која неће покрити потраживања повјерилаца од 16 милиона КМ.

- Сједница Одбора и Скупштине повјерилаца биће одржана у фебруару и тада ћемо разматрати даљи ток рјешавања стања у предузећу јер је правац који је раније изгласан обустављен. На основу свега јасно је да "Шећерана" неће ускоро прорадити - навео је Матић.

Предузећа која су раније доставила понуде не одустају од куповине фабрике и неке од понуда су побољшане.

- Фирма из Турске увећала је понуду и она сада износи 4,25 милиона евра. Међутим, они не желе да покрену процес производње већ да фабрику измјесте у своју земљу. Одржали смо и више састанака са компанијом из Вијетнама која је раније била заинтересована за "Шећерану". Обећали су да ће доставити нову понуду, али она још није стигла. Такође, у четвртак смо разговарали и са Гораном Вајкићем из Бањалуке, који нам је рекао да ће за 15 дана доставити модификовану понуду - казао је Матић.

Турска компанија "Боздаг имплик" за "Шећерану" је раније нудила шест милиона, "Конструкшн корпорејшн" из Вијетнама десет милиона КМ, а Горан Вајкић у име групе инвеститора 6,75 милиона марака.

Рачун "Шећеране" блокиран је још прије седам година након што је ухапшен њен тадашњи власник Зоран Ћопић. "Шећерана" је 2014. године прешла у власништво РС, пошто је Ћопић осуђен на четири године затвора и трајно му одузета имовина вриједна око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца нарко-боса Дарка Шарића. Приједлог за отварање стечаја у некадашњем гиганту поднијела је Пореска управа РС 31. јула 2015. године, а крајем те године је стечај и покренут.

Истраге

Припадници МУП-а РС покренули су средином децембра прошле године истраге у "Шећерани" због сумњивих спорова које је ово предузеће губило, што је на крају утицало на износ признатих потраживања.

- Инспектори су изузели документацију о појединим компанијама и физичким лицима. Ми немамо информације докле је стигла истрага - казао је Небојша Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана