“Šećerana” na licitaciji za 10 miliona KM

Milijana Latinović
“Šećerana” na licitaciji za 10 miliona KM

Bijeljina - Bijeljinska Fabrika šećera u stečaju biće ponuđena na licitaciji krajem februara, a početna cijena iznosiće deset miliona maraka, odlučeno je juče na sjednici Skupštine povjerilaca.

Na sjednici Skupštine je istaknuto da je uslov za učešće na licitaciji uplata depozita od 50.000 maraka, te da neće biti razmatrane ponude zainteresovanih koji ne budu poštovali taj uslov.

Stečajni upravnik bijeljinske “Šećerane” Nebojša Matić rekao je za “Glas Srpske” da je Skupština povjerilaca donijela odluku da se nastavi klasična prodaja prikupljanjem pismenih ponuda, jer nije postignut dogovor sa kupcima iz Turske koji su izrazili interesovanje za kupovinu “Šećerane”.

- Predstavnici turske firme “Soltist” pojavili su se na Skupštini povjerilaca u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini i potvrdili da su spremni da kupe fabriku u stečaju, ali da ne mogu uplatiti zakonski depozit od 50.000 maraka, tako da je njihova ponuda odbijena. U ovom momentu oni nisu više validni kupci, a da li će učestvovati na licitaciji ostaje da vidimo - rekao je Matić i dodao da su povjerioci pokazali spremnost da se kupcima iz Turske ostavi rok od mjesec da uplate depozit, ali da oni na to nisu pristali.

Matić je pojasnio da će zainteresovani moći dostaviti pismene ponude nakon što bude objavljen oglas o javnoj licitaciji, te da će Odbor povjerilaca razmatranjem ponuda utvrditi ko je kupac.

Stečaj u ovom preduzeću traje godinama, a Skupština povjerilaca prihvatila je krajem prošle godine ponudu kompanije “Soltist” za kupovinu ovog propalog preduzeća. Turci su tada za “Šećeranu” ponudili 5,1 milina evra, tri miliona više nego njihov protivnik, privatni investitor Goran Vajkić iz Banjaluke. Iako je tada za ozbiljnog kupca važila i vijetnamska kompanija “Sisivan”, ona do predviđenog roka nije poslala svoju ponudu.

Nakon prihvatanja ponude turska kompanija bila je obavezna da uplati depozit i obezbijedi bankarsku garanciju. Međutim, ona to nije uradila u predviđenom roku i stečajni upravnik je odlučio da njihovu ponudu proglasi nevladinom.

Vajkić je za “Glas Srpske” potvrdio da će ponovo dostaviti ponudu za “Šećeranu”.

- Aktivan sam u predmetu kupovine imovine bijeljinske “Šećerane” već tri i po godine i do sada se pokazalo da je jedino moja ponuda bila u skladu sa zakonom. I dalje sam zainteresovan i siguran sam da ću na kraju i kupiti Fabriku šećera. Moja ranija ponuda iznosila je 6,95 miliona maraka, a nakon uslova koje je propisala današnja Skupština i moja ponuda biće u skladu sa zakonom - rekao je juče Vajkić.

Muhić

Predstavnik većinskog broja povjerilaca “Šećerane” Faik Muhić rekao je da ni turska firma nije isključena iz prodaje na javnoj licitaciji.

- Međutim i strani investitori moraju poštovati zakone, a oni koji ih ne poštuju i nisu pravi kupci - rekao je Muhić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana