“Шећерана” чека потврду и депозит

Маријана Миљић
“Шећерана” чека потврду и депозит

Бањалука - Одбор повјерилаца бијељинске “Шећеране” затражио је од инвеститора који су заинтересовани за куповину тог предузећа да се писмено изјасне да остају при понуђеној цијени, те да уплате депозит од 50.000 марака.

За “Шећерану” је турска фирма “Солтист” понудила 5,10 милиона евра, док је предузеће “Сисиван” из Вијетнама спремно да плати пет милиона евра. Понуду је доставио и Горан Вајкић из Бањалуке и то у износу од 6,95 милиона марака. Стране фирме не гарантују наставак производње, као ни понуда Вајкића из Бањалуке која садржи друге обећавајуће елементе о питању бијељинске “Шећеране”.

- Одбор повјерилаца прихватио је све три понуде и на адресу инвеститора послао захтјев да се још једном изјасне да остају при износу новца који нуде за “Шећерану”. Такође, Одбор повјерилаца затражио је да понуђачи уплате и депозит од 50.000 како би на сједници Скупштине повјерилаца била  разматрана њихова понуда - казао је стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић.

Навео је да су затражили додатне потврде и уплату депозита због озбиљности саме процедуре о питању продаје “Шећеране”.

- Очекујемо у току овог мјесеца да буде одржана сједница Скупштине повјерилаца, а коју треба да закаже Окружни привредни суд у Бијељини. Надамо се да ће суд ријешити своје проблеме о питању недостатка судија који би могли одрадити тај посао - рекао је Матић.

До сада су пропала четири покушаја продаје “Шећеране”.

Рачун “Шећеране” блокиран је још прије седам година након што је ухапшен њен тадашњи власник Зоран Ћопић. “Шећерана” је 2014. године прешла у власништво РС пошто је Ћопић осуђен на четири године затвора и трајно му је одузета имовина вриједна око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца нарко-боса Дарка Шарића. Приједлог за отварање стечаја у некадашњем гиганту поднијела је Пореска управа РС 31. јула 2015. године, а крајем те године је стечај и покренут.

Дугови

“Шећерана” је Пореској управи РС крајем 2015. дуговала више од 2,8 милиона марака, а радницима више од шест милиона. Предузеће “Агрокоп”, које је у власништву Зорана Ћопића, такође потражује шест милиона марака од “Шећеране”.

*Понуде за “Шећерану”

“Солтист”, Турска - 5,10 милиона евра

“Сисиван”, Вијетнам - пет милиона евра

Горан Вајкић, Бањалука - 6,95 милиона КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана