Sat rada u Njemačkoj 30 evra

Agencije
Sat rada u Njemačkoj 30 evra

BERLIN - Cijena rada po satu u Njemačkoj je za trećinu veća od evropskog prosjeka, iako je u toj zemlji u proteklih deset godina zabilježen najsporiji rast plata na čitavoj teritoriji Evropske unije.

Kako se navodi u izvještaju nacionalnog zavoda za statistiku Destatis, cijena rada u privatnom sektoru u Njemačkoj košta 30,10 evra, prenijele su agencije.

To je za 32 odsto više od prosjeka u EU, ali je dovoljno tek za sedmo mjesto u EU po visini cijene rada.

U Njemačkoj je radna snaga po satu za 12 odsto jeftinija nego u Francuskoj, odnosno za 23 odsto je manje plaćena nego u Belgiji, evropskom rekorderu po prosječnoj cijeni rada.

Od 2001. do 2011. plate zaposlenih u Njemačkoj su u prosjeku porasle za 19,4 odsto, odnosno najmanje u EU, što je duplo manje nego u Francuskoj, u kojoj je taj procenat u istom periodu porastao za 39,2 odsto.

Kontrolisan rast plata u Njemačkoj je jedan od ključnih faktora njene uspješe ekonomije i industrijske konkurentnosti, smatraju stručnjaci.

Druga strane medalje je nezadovoljstvo sindikata koji se žale na male plate i nepoštovanja minimalne cijene rada, kao i na sve veću nesigurnost zaposlenih posebno u pojedinim industrijskim sektorima u kojima raste broj honorarnih saradnika.

Manjak inženjera

Njemačka ekonomija godišnje gubi osam milijardi evra zbog manjka inženjera, koji ugrožava ključne grane domaće industrije, zaključili su autori istraživanja Unije njemačkih inženjera i Instituta njemačke privrede.

U najsnažnijoj privredi Evropske unije za ove visokokvalifikovane stručnjake je slobodno 110.000 radnih mjesta, a Bundesbanka ističe da problem može da se riješi podsticanjem priliva kvalifikovanih imigranata.

Nedovoljan broj inženjera ugrožava industrijske grane, kao što su mašinogradnja, elektrotehnički sektor, auto-industrija, telekomunikacije.

Svaki peti zaposlen inženjer u Njemačkoj stariji je od 55 godina i mnogi od njih će uskoro otići u penziju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana