Сат рада у Њемачкој 30 евра

Агенције
Сат рада у Њемачкој 30 евра

БЕРЛИН - Цијена рада по сату у Њемачкој је за трећину већа од европског просјека, иако је у тој земљи у протеклих десет година забиљежен најспорији раст плата на читавој територији Европске уније.

Како се наводи у извјештају националног завода за статистику Дестатис, цијена рада у приватном сектору у Њемачкој кошта 30,10 евра, пренијеле су агенције.

То је за 32 одсто више од просјека у ЕУ, али је довољно тек за седмо мјесто у ЕУ по висини цијене рада.

У Њемачкој је радна снага по сату за 12 одсто јефтинија него у Француској, односно за 23 одсто је мање плаћена него у Белгији, европском рекордеру по просјечној цијени рада.

Од 2001. до 2011. плате запослених у Њемачкој су у просјеку порасле за 19,4 одсто, односно најмање у ЕУ, што је дупло мање него у Француској, у којој је тај проценат у истом периоду порастао за 39,2 одсто.

Контролисан раст плата у Њемачкој је један од кључних фактора њене успјеше економије и индустријске конкурентности, сматрају стручњаци.

Друга стране медаље је незадовољство синдиката који се жале на мале плате и непоштовања минималне цијене рада, као и на све већу несигурност запослених посебно у појединим индустријским секторима у којима расте број хонорарних сарадника.

Мањак инжењера

Њемачка економија годишње губи осам милијарди евра због мањка инжењера, који угрожава кључне гране домаће индустрије, закључили су аутори истраживања Уније њемачких инжењера и Института њемачке привреде.

У најснажнијој привреди Европске уније за ове висококвалификоване стручњаке је слободно 110.000 радних мјеста, а Бундесбанка истиче да проблем може да се ријеши подстицањем прилива квалификованих имиграната.

Недовољан број инжењера угрожава индустријске гране, као што су машиноградња, електротехнички сектор, ауто-индустрија, телекомуникације.

Сваки пети запослен инжењер у Њемачкој старији је од 55 година и многи од њих ће ускоро отићи у пензију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана