Sastanak sa vlasnikom radnicima derventskg Unisa budi nadu

Milijana Latinović
Sastanak sa vlasnikom radnicima derventskg Unisa budi nadu

Derventa - Sudbina radnika Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente, koji štrajkuju mjesec i po, biće poznata nakon sastanka sa većinskim vlasnikom preduzeća, koji je zakazan za nedjelju.

Zaposleni u nekadašnjem derventskom gigantu stupili su u generalni štrajk 11. oktobra jer rukovodstvo preduzeća nije ispunilo njihove zahtjeve. Ogorčeni radnici traže da im bude isplaćena julska plata, prevoz za februar i da se obezbijedi penzionisanje radnika koji su stekli uslove za penziju.

Predsjednik štrajkačkog odbora Branko Rauković rekao je za “Glas Srpske” da zaposleni sve nade polažu u sastanak sa većinskim vlasnikom “Unisa”.

- Mi od naših zahtjeva ne odustajemo. Razgovarali smo i sa direktorom, koji nam je rekao da materijal za rad stiže i da će krenuti proizvodnja. Ostajemo u štrajku sve dok nam ne izmire dugove - rekao je Rauković.

Većinski vlasnik derventske fabrike Goran Tomić potvrdio je za “Glas Srpske” da će se sastati sa radnicima “Unisa”, te da očekuje da će veoma brzo biti ispunjeni zahtjevi radnika, a proizvodnja početi u punom kapacitetu.

- Počinje realizacija veoma vrednog ugovora koji smo u junu potpisali sa ruskim “Magnetogorskom” i čim stigne roba koja je trenutno u luci Ploče, počeće proizvodnja u “Unisu”. U ovu fabriku stiže više od 5.000 tona trake za proizvodnju cevi. Plate kasne jer se dugo nije radilo, ali ćemo i to uskoro rešiti. Imamo iza sebe najveći svetski kombinat. Kroz ovaj posao “Unis” će se vratiti na evropsko tržište - istakao je Tomić.

On je naglasio da pregovori sa ruskim kombinatom “Magnetogorsk” traju od novembra prošle godine, te da je ugovor koji je “Unis” potpisao sa ovom firmom jedan od najvrednijih na Balkanu.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić kaže da je upoznat sa problemima u ovom preduzeću koji traju već osam godina.

- Izmirenje obaveza prema zaposlenima i zapošljavanje novih radnika mora biti prioritet u procesu podizanja na noge ovog preduzeća - rekao je Peulić i dodao da očekuje da će sudbina preduzeća i radnika biti poznati nakon sastanka u nedjelju.

Proizvodnja

Goran Tomić ističe da se prije početka posla sa Rusima mora uraditi dobra unutrašnja organizacija u preduzeću.

- Treba napraviti sve da funkcioniše besprijekorno u fabrici. Potrebno je završiti još neke poslove u sistemu održavanja u preduzeću da bismo u punom kapacitetu mogli raditi. Sve do sada bilo je samo održavanje proizvodnje - rekao je Tomić.  

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana