Састанак са власником радницима дервентскг Униса буди наду

Милијана Латиновић
Састанак са власником радницима дервентскг Униса буди наду

Дервента - Судбина радника Фабрике цијеви “Унис” из Дервенте, који штрајкују мјесец и по, биће позната након састанка са већинским власником предузећа, који је заказан за недјељу.

Запослени у некадашњем дервентском гиганту ступили су у генерални штрајк 11. октобра јер руководство предузећа није испунило њихове захтјеве. Огорчени радници траже да им буде исплаћена јулска плата, превоз за фебруар и да се обезбиједи пензионисање радника који су стекли услове за пензију.

Предсједник штрајкачког одбора Бранко Рауковић рекао је за “Глас Српске” да запослени све наде полажу у састанак са већинским власником “Униса”.

- Ми од наших захтјева не одустајемо. Разговарали смо и са директором, који нам је рекао да материјал за рад стиже и да ће кренути производња. Остајемо у штрајку све док нам не измире дугове - рекао је Рауковић.

Већински власник дервентске фабрике Горан Томић потврдио је за “Глас Српске” да ће се састати са радницима “Униса”, те да очекује да ће веома брзо бити испуњени захтјеви радника, а производња почети у пуном капацитету.

- Почиње реализација веома вредног уговора који смо у јуну потписали са руским “Магнетогорском” и чим стигне роба која је тренутно у луци Плоче, почеће производња у “Унису”. У ову фабрику стиже више од 5.000 тона траке за производњу цеви. Плате касне јер се дуго није радило, али ћемо и то ускоро решити. Имамо иза себе највећи светски комбинат. Кроз овај посао “Унис” ће се вратити на европско тржиште - истакао је Томић.

Он је нагласио да преговори са руским комбинатом “Магнетогорск” трају од новембра прошле године, те да је уговор који је “Унис” потписао са овом фирмом један од највреднијих на Балкану.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић каже да је упознат са проблемима у овом предузећу који трају већ осам година.

- Измирење обавеза према запосленима и запошљавање нових радника мора бити приоритет у процесу подизања на ноге овог предузећа - рекао је Пеулић и додао да очекује да ће судбина предузећа и радника бити познати након састанка у недјељу.

Производња

Горан Томић истиче да се прије почетка посла са Русима мора урадити добра унутрашња организација у предузећу.

- Треба направити све да функционише беспријекорно у фабрици. Потребно је завршити још неке послове у систему одржавања у предузећу да бисмо у пуном капацитету могли радити. Све до сада било је само одржавање производње - рекао је Томић.  

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана