Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske: Nema važnih odluka bez glasa poslodavaca

Milijana Latinović
Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske: Nema važnih odluka bez glasa poslodavaca

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske je u proteklih deceniju i po postojanja obezbijedila institucionalno pozicioniranje i sada najvažnije ekonomske i socijalne politike podrazumijevaju jak glas poslodavaca prilikom njihovog kreiranja i sprovođenja, istakao je u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Unije Saša Aćić.

- Opšti je utisak da smo u značajnoj mjeri uspjeli da realizujemo naše ciljeve kada je riječ o poboljšanju poslovnog ambijenta - istakao je Aćić.

GLAS: Unija udruženja poslodavaca RS u utorak proslavlja 15 godina postojanja. Kako biste ocijenili protekli period?

AĆIĆ: Iza nas su godine izgradnje organizacije, rasta integriteta i uticaja poslodavaca kod institucija i javnosti. Zagovaračke pozicije gradili smo kroz socijalni dijalog, cijeneći sopstvenu i spremnost partnera na kompromis i uvažavanje drugačijeg mišljenja. U značajnoj mjeri smo uspjeli pozicionirati Uniju i promijeniti imidž poslodavaca.

GLAS: Koji su najvažniji zadaci koje ste uspješno završili?

AĆIĆ: Sa socijalnim partnerima modernizovali smo radno zakonodavstvo i fleksibilizovali radni odnos. Kroz Memorandum o zajedničkim politikama Vlade RS i Unije uspjeli smo da smanjimo opterećenje na rad kroz povećanje neoporezivog dijela plate. Postigli smo i napredak u sferi izmirenja obaveza Fonda zdravstvenog osiguranja po osnovu obaveza prema poslodavcima. Riješili smo i pitanje refundacije porodiljskog odsustva u bruto iznosu. Saradnja sa Vladom je bila na visokom nivou. S obzirom na izazove koji nas očekuju, kontinuitet dijaloga sa socijalnim partnerima je veoma bitan. Dosljednost u realizaciji ključnih politika definisanih planskim aktima Vlade za nas su od velike važnosti. U tom smislu Unija poslodavaca može da bude jedan od ključnih nosilaca reformskih procesa.

GLAS: Kako ocjenjujete trenutnu situaciju u poslovnoj zajednici?

AĆIĆ: Zajednica još nije prepoznala potencijale koje imamo u privatnoj inicijativi koja može biti pokretač društva u pozitivnom smjeru. Uz kvalitetnije korišćenje prirodnih i ljudskih resursa, kao i bolji odnos prema radu i raspođeli, naša ekonomija može postati konkurentnija odnosno ekonomija koja može obezbijediti kvalitetniji standard građana.

GLAS: Šta je najveći problem sa kojim se suočavaju poslodavci?

AĆIĆ: Najveći izazov u ovom trenutku je odliv radne snage prema zemljama EU. Sa Vladom radimo na osmišljavanju modaliteta za rast plata u Srpskoj. Rast životnog standarda radnika je jedno od rješenja za sprečavanje negativnih trendova. Kroz fiskalno i parafiskalno rasterećenje, ali i iz drugih izvora, mogli bismo vrlo brzo doći do nivoa plata koji bi smanjio ekonomske migracije. Politička nestabilnost i niz drugih faktora takođe utiču na migracije stanovništva. Pored poreskih rasterećenja nužno je napraviti programe podsticanja zapošljavanja koji će mnogo bolje uticati na negativne trendove na tržištu rada.

Planovi

GLAS: Koji su planovi Unije u idućem periodu?

AĆIĆ: Naše ključne zagovaračke politike idu u smjeru fiskalnog i parafiskalnog rasterećenja koje ćemo preusmjeriti u rast neto plata. Korekcije u poreskom sistemu treba za cilj da imaju i suzbijanje neformalne ekonomije. Podržavaćemo i aktivno učestvovati u reformisanju sistema obrazovanja sa ciljem njegovog prilagođavanja potrebama razvoja i tržišta rada. Podizanje konkurentnosti kroz tehnološki razvoj takođe vidimo kao jednu od šansi za rast i razvoj naših kompanija. Naša je namjera da unaprijedimo i edukativne programe za poslodavce kako bi kvalitetnije odgovorili na tržišne izazove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana