Sarajevo biznis forum: Politika mora da otvori put kapitalu

Željka Domazet
Sarajevo biznis forum: Politika mora da otvori put kapitalu

Sarajevo - Politika treba da stvori ambijent i sruši barijere da bi se ekonomija razvijala, a zemlje i privrednici lakše sarađivali, ocijenjeno je juče na otvaranju međunarodnog "Sarajevo biznis foruma".

Dvodnevni skup koji se održava pod motom "Jedan region, jedna ekonomija" okupio je veliki broj privrednika i političara iz regiona i svijeta. Na forum je stigla najbrojnija delegacija iz Kine sa 150 članova, te veliki broj privrednika i zvaničnika iz Indije, Malezije, Sudijske Arabije, Katara, Kuvajta, Turske i zemalja regiona. Fokus je stavljen na razvijanje partnerstva sa kineskim investitorima, a na investicionoj konferenciji "Kina plus 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope" razmijenjena su iskustva i predstavljeni potencijali. Učesnici su izrazili spremnost za unapređenje saradnje u prvom redu u izgradnji putne infrastrukture, energetici, poljoprivredi  i turizmu, ali i podvukli da politika treba da stvori ambijent i sruši barijere da bi se ekonomija razvijala, a zemlje i privrednici lakše sarađivali.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je "Sarajevo biznis forum" zbog saradnje s Kinom otišao korak dalje i nadrastao regionalni značaj.

- Saradnja s Kinom kao ekonomskim generatorom od globalnog značaja velika je šansa za sve koji se u nju uključe. BiH već danas može ponuditi mnogo, imamo hidroenergetski potencijal koji je rangiran kao osmi po veličini u Evropi, rezerve uglja od oko šest milijardi tona, dva i po miliona hektara obradive zemlje i sektor turizma koji je u stalnom porastu - istakao je Izetbegović.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je učesnike da investiraju u BiH.

- Vlasti u BiH stoje vam na raspolaganju da bi uspješno realizovali svoje ideje i doveli do novog zapošljavanja - rekao je Zvizdić navodeći brojne pokazatelje privrednog rasta i ekonomskog razvoja BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da su novi projekti dobrodošli, jer BiH nije privukla dovoljno investicija.

- Već sada se nagovještavaju značajniji rezultati, jer je potpisan aneks ugovora za energetski blok "Tuzla 7" u vrijednosti većoj od 700 miliona evra - kazao je Šarović.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da je BiH željna investicija i da su ljudi spremni da više rade i stvaraju.

- Važno je prisustvo kineskih investitora koji su zainteresovani za dalju saradnju sa regionom posebno u sektoru energetike i saobraćajne infrastrukture.  Oni su potvrdili renome dobrog partnera gradeći Termoelektranu "Stanari", koja je najveća investicija na Balkanu posljednjih godina - kazao je Đokić i dodao da RS sa kineskim partnerom ima potpisan memorandum o saradnji u izgradnji drugog bloka Termoelektrane "Gacko".

Vođa kineske delegacije Ning Jizhe, koji je ministar i zamjenik predsjednika Komisije za razvoj i reformu u Vladi Kine, izjavio je da saradnja njegove zemlje sa 16 država centralne i istočne Evrope predstavlja novi put ka uspjehu.

- Balkan treba zajednički da radi na projektima kao jedna regija, jer se ove zemlje nalaze na vratima Istoka - kaže on.

Predsjednik Islamske razvojne banke Ahmad Mohamad Ali istakao je da je BiH naročito dobra za investiranje u poljoprivrednom i energetskom sektoru.

Organizatori foruma su BBI banka i Savjet ministara BiH.

Srbija i Hrvatska

Ministar privrede Srbije Željko Sertić rekao je da im je saradnja sa susjednim zemljama na prvom mjestu.

- Stabilnost Srbije je važna jer je ona kreator razvoja celog regiona - konstatovao je Sertić.

Ministar preduzetništva Hrvatske Darko Horvat rekao je da je njegova zemlja spremna da investira u BiH, ali da je uslov stabilno investiciono okruženje. On je dodao da su sa RS započeli bilateralne razgovore da se krene u izgradnju hidroelektrane "Dubrovnik 2", a da sa FBiH razgovaraju o izgradnji autoputa na koridoru 5C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana