Шанса за рад у Њемачкој

Марина Чигоја
Шанса за рад у Њемачкој

Бањалука - На конкурс за додјелу деташмана за рад у Њемачкој пријавило се 30 предузећа из РС, међу којима је и седам фирми које до сада нису конкурисале за посао у овој земљи.

С обзиром на то да су пријаве стизале поштом, могуће је да коначан број предузећа која су конкурисала буде и већи. Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истакао је да ће Комисија за додјелу деташмана данас отварати пријаве како би провјерила да ли су фирме доставиле комплетне понуде. Он је истакао да је због недостатка посла на домаћем тржишту за грађевинце из РС веома значајан излазак на тржиште Њемачке.

- С обзиром на то да је грађевинарство код нас дуже вријеме у кризи, тржиште какво је њемачко представља добру пословну прилику. Веома значајно је и то што велики број наших радника тамо добије посао - истакао је Благојевић и додао да је у прошлој деташманској години вриједност реализованих послова наших грађевинаца у Њемачкој премашила 25 милиона евра.

Конкурс за додјелу деташмана био је отворен до 25. августа.  Спољнотрговинска комора (СТК) БиХ, у сарадњи са ентитетским коморама, расписала је 7. августа конкурс за додјелу 1.917 деташмана за рад у Њемачкој у 2014/2015. години.

Од укупног броја деташмана, 760 дозвола се односи на област грађевинарства, 440 за дјелатност изолатерства, те 717 дозвола за остале дјелатности, односно за монтажерство, рударство и друге дјелатности у складу са Међудржавним споразумом. Српској ће бити додијељено 529 дозвола, ФБиХ 976, док је 412 дозвола намијењено за расподјелу у СТК-у. Од тих 412 дозвола које ће додјељивати СТК, двије трећине добиће предузећа из ФБиХ, а једну трећину предузећа из РС, са већинским власништвом капитала правних и физичких лица из Словеније.

Деташмани

Владимир Благојевић је истакао да је у овој деташманској години, која још траје, деташмане добило 30 предузећа која су расподијелила контингент од 666 деташмана.

- Од тих предузећа, деташмане је активно користило њих 25 - нагласио је Благојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана