Rusija Isključena, nikad više G8

Tanjug
Rusija Isključena, nikad više G8

Moskva - Kanadski premijer Stiven Harper sumnja da će, poslije isključenja Rusije, ikad biti uspostavljen format G8, organizacije koja okuplja vodeće industrijske zemlje.

"Teško je predvidjeti okolnosti po kojima bi Putinova Rusija mogla da bude ponovo primljena u G7", napisao je Harper u autorskom članku za kanadski dnevnik "Gloub end mejl".

Prema njegovoj oceni, akcije Moskve u ukrajinskoj krizi pokazale su da Rusija ne dijeli vrijednosti G7, prenosi agencija RIA Novosti.

Harper je zatražio od ruskih vlasti da preispitaju svoju politiku prema Ukrajini, a posebno da utiču na proruske snage na istoku te zemlje da polože oružje i pristanu na primirje. On je, takođe, istakao značaj započinjenja nezavisne istrage o padu malezijskog putničkog aviona u blizini Donjecka.

Rusija je 2008. godine pristupila G7, priključivši se ekonomskom klubu najrazvijenih država svijeta - Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, SAD, Kanadi, Britaniji i Japanu.

Moskva je trebalo ove godine u junu da bude domaćin samita G8 u Sočiju, ali su lideri preostalih sedam zemalja donijeli odluku da suspenduju članstvo Rusije, odbivši da učestvuju na samitu zbog odluke Moksve o pripajanju Krima i njenog stava u ukrajinskoj krizi.

Pres sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je u junu izjavio da Moskva ne razmišlja da se vrati u G8, navodeći da "takav format u ovom trenutku ne postoji, pa ne postoji tema o kojoj bi trebalo da se razgovara".

On je istakao da je, pak, Rusija "otvorena za saradnju i ako naši partneri pošalju određene signale, onda ćemo imati o čemu da razgovaramo".

Kako je rekao, uprkos suspendovanju Rusije u G8, Rusija će nastaviti da učestvuje u radu grupe 20 najrazvijenih država svijeta (G20).

Kanada je u petak saopštila da će uvesti sankcije prema mnogobrojnim ruskim kompanijama i bankama kako bi kaznila Moskvu zbog, kako je navedeno, ilegalne okupacije Krima i "provokativne vojne aktivnosti" u istočnoj Ukrajini.

Među tim kompanijama su Novatek OAO, drugi po veličini ruski proizvođač prirodnog gasa, kao i Gazprombank, treća najveća ruska banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana