Русија Искључена, никад више Г8

Танјуг
Русија Искључена, никад више Г8

Москва - Канадски премијер Стивен Харпер сумња да ће, послије искључења Русије, икад бити успостављен формат Г8, организације која окупља водеће индустријске земље.

"Тешко је предвидјети околности по којима би Путинова Русија могла да буде поново примљена у Г7", написао је Харпер у ауторском чланку за канадски дневник "Глоуб енд мејл".

Према његовој оцени, акције Москве у украјинској кризи показале су да Русија не дијели вриједности Г7, преноси агенција РИА Новости.

Харпер је затражио од руских власти да преиспитају своју политику према Украјини, а посебно да утичу на проруске снаге на истоку те земље да положе оружје и пристану на примирје. Он је, такође, истакао значај започињења независне истраге о паду малезијског путничког авиона у близини Доњецка.

Русија је 2008. године приступила Г7, прикључивши се економском клубу најразвијених држава свијета - Њемачкој, Француској, Италији, САД, Канади, Британији и Јапану.

Москва је требало ове године у јуну да буде домаћин самита Г8 у Сочију, али су лидери преосталих седам земаља донијели одлуку да суспендују чланство Русије, одбивши да учествују на самиту због одлуке Моксве о припајању Крима и њеног става у украјинској кризи.

Прес секретар руског предсједника Дмитриј Песков је у јуну изјавио да Москва не размишља да се врати у Г8, наводећи да "такав формат у овом тренутку не постоји, па не постоји тема о којој би требало да се разговара".

Он је истакао да је, пак, Русија "отворена за сарадњу и ако наши партнери пошаљу одређене сигнале, онда ћемо имати о чему да разговарамо".

Како је рекао, упркос суспендовању Русије у Г8, Русија ће наставити да учествује у раду групе 20 најразвијених држава свијета (Г20).

Канада је у петак саопштила да ће увести санкције према многобројним руским компанијама и банкама како би казнила Москву због, како је наведено, илегалне окупације Крима и "провокативне војне активности" у источној Украјини.

Међу тим компанијама су Новатек ОАО, други по величини руски произвођач природног гаса, као и Газпромбанк, трећа највећа руска банка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана