Руси постају власници Агрокора

Агенција
Руси постају власници Агрокора

Загреб - Руска "Збербанка” и "ВТБ” банка ускоро би могле да постану релативно већински власници "Агрокора”, с тим да ће посједовати између 30 и 46 одсто дионица компаније Ивице Тодорића.

Тај приједлог који је резултат рада ванредног повјереника хрватске владе Фабриса Перушка ускоро ће да крене у званичну процедуру, па ако га суд прихвати, Руси ће већ овог љета преузети управљање највећом хрватском компанијом.

Изненађење је велико, јер је бивши владин повјереник Анте Рамљак готово искључио Збербанку из договора, што је резултирало подизањем многобројних судских тужби. У међувремену је Рамљак дао оставку, а нови повјереник је вратио руске банке за сто, како би се постигао договор.

У управљању компанијом учествоваће и друге банке које су кредитирале "Агрокор”, као и фондови који су дали средства у вријеме када је компанији пријетио стечај. Дио портфеља предвиђен је и за добављаче, хрватске компаније које производе и продају храну, а њима ће бити загарантована даља сарадња, без обзира ко ће постати власник.

Сада је тачно година откако је на снази посебан закон о "Агрокору”, који је омогућио да се стање у компанији стабилизује и да се настави са нормалним радом. Од 28 000 запослених у Хрватској, посао је изгубило око 2 500 људи, али су то већином они који су отишли у пензију или на друга радна мјеста. "Конзум” је затворио око 80 продавница у Хрватској.

У Лондону је почео процес изручења Ивице Тодорића Загребу, а хрватски медији су у уторак јавили да ће одлука бити саопштена 20. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана