Robne marke cijenom ruše nadmoć brendova

Željka Kokot
Robne marke cijenom ruše nadmoć brendova

Banjaluka - Proizvodi koje lansiraju sami trgovački lanci ne razlikuju se po kvalitetu od istih brendiranih artikala i zbog od 30 do 50 odsto niže cijene sve češće nalaze mjesto u korpama kupaca.

Udio trgovačkih robnih marki u prometu konstantno raste, a očekuje se da će ta tendencija biti nastavljena, jer kupci pri izboru proizvoda koje će pazariti uglavnom biraju jeftinije u skladu sa skromnim kućnim budžetima. Asortiman trgovačkih robnih marki sadrži veliki broj proizvoda počevši od slatkiša, mliječnih proizvoda, kafe, sokova i mesnih prerađevina do neprehrambenog asortimana poput deterdženata i kozmetičkih proizvoda. Iako udruženja potrošača sumnjičavo gledaju na kvalitet ovih proizvoda, trgovci tvrde da to nije tačno i da do razlike u cijeni ne dolazi zbog korišćenja jeftinijih sirovina.

- Artikli robne marke se od brendiranih proizvoda razlikuju samo po ambalaži. U kvalitetu nema razlika, jer se provjerava kvalitet kako ne bi došlo do odstupanja - kaže koordinator razvoja robne marke "Kort marketa" Bojan Stupar.

Cijena proizvoda njihove robne marke niža je od konkurencije u prosjeku od 15 do 20 odsto, a Stupar objašnjava da se razlika odnosi na transportne i troškove marketinga.

- Riječ je o troškovima koje distributeri imaju u svojoj kalkulaciji cijena, a njih nema u artiklima robnih marki za koje su i troškovi marketinga neznatni - kaže Stupar i dodaje da pozicija robnih marki maloprodajnih lanaca postepeno jača, jer one znatno učestvuju u strukturi potrošačke korpe.

Prodavnica "DM" raspolaže sa 21 sopstvenom robnom markom, a cijena tih proizvoda niža je za oko 50 odsto u odnosu na najpoznatije brendove istog asortimana.

- Glavni razlog je što kao dio velikog koncerna ostvarujemo uštede kroz ekonomiju obima koje prenosimo na cijenu proizvoda. Na cijenu značajno utiču i manji troškovi promocije - kažu u ovdašnjoj filijali njemačkog lanca "DM".

Benefit poslovanja unutar koncerna ogleda se i u jedinstvenoj proizvodnji, što znači da se proizvodi istog kvaliteta mogu kupiti u svim zemljama gdje ima prodajnih mjesta.

- Pravila proizvodnje i provjere kvaliteta su vrlo stroga, a oko 95 odsto proizvoda proizvodimo u Evropi, što potvrđuje da se njihov kvalitet ne razlikuje od kvaliteta vodećih markiranih proizvoda - kažu u "DM-u" i dodaju da su istraživanja pokazala da su proizvodi "DM" robnih marki vrlo atraktivni za kupce pa se neki od njih čak ubrajaju u najprodavanije na tržištu BiH.

Razlozi zbog kojih su robne marke jeftinije

- niži troškovi distribucije

- ekonomija obima

- manji troškovi marketinga

- manja ulaganja u izgled ambalaže

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana