Rjeđe ulaze u biznis, ali i iz njega izlaze

Željka Kokot
Rjeđe ulaze u biznis, ali i iz njega izlaze

Banjaluka - U RS je tokom prvih šest mjeseci ove godine zabilježen blagi pad broja novootvorenih firmi i preduzetničkih radnji u odnosu na isti period lani, ali je i broj deregistrovanih poreskih obveznika znatno smanjen.

Teški uslovi poslovanja glavni su razlog zbog kojeg se stanovnici Srpske teško odlučuju na pokretanje sopstvenog biznisa. S druge strane, firme muku muče sa nelikvidnošću zbog koje gazde nerijetko odlučuju i da stave katanac na bravu.

Podaci Poreske uprave RS pokazuju da je broj registrovanih poreskih obveznika u periodu od januara do kraja juna ove godine nešto manji u odnosu na isti period lani.

- U prvoj polovini ove godine u Srpskoj su otvorene 793 firme i 1.499 preduzetničkih radnji, dok je u istom periodu lani registrovana 801 firma i 1.696 zanatskih radnji - kažu u Poreskoj upravi RS.

Najveći broj novootvorenih firmi zabilježen je u najvećem gradu Srpske, gdje je za šest mjeseci registrovano 387 firmi i 631 preduzetnička radnja. Na teritoriji Doboja u istom periodu otvoreno je 107 firmi i 194 zanatske radnje, u Bijeljini 78 firmi i 185 preduzetničkih radnji, dok je na teritoriji Prijedora sa radom počelo 50 preduzeća i 159 malih preduzetničkih radnji.

Trend smanjenja broja otvorenih firmi pratio je i manji broj zatvorenih radnji. Tako su tokom prvih šest mjeseci odjavljena 32 preduzeća i 265 preduzetničkih radnji, dok je u istom periodu lani sa radom prestalo 106 firmi i 647 zanatskih radnji.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da je broj otvorenih privrednih subjekata na zadovoljavajućem nivou.

- Tržište diktira sudbinu firmi. Riječ je o čišćenju tržišta, jer oni koji loše posluju odlaze u stečaj ili likvidaciju i vjerujem da će u narednom periodu biti prisutno sve manje deregistrovanih firmi, jer na tržištu ostaju zdrave firme - kaže Račić i dodaje da se iz godine u godinu usvajaju zakoni koji podstiču privrednu aktivnost, ali da je privredi potreban značajniji zamajac.

Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS Lazo Šešić kaže da su ekonomska kriza i odliv kvalifikovane radne snage doveli do pada broja otvorenih zanatskih radnji.

- Moramo spriječiti da nam mladi i perspektivni radnici odlaze trbuhom za kruhom. Država se mora postarati da im obezbijedi stipendije i da im ponudi posao u malim radionicama i firmama - kaže Šešić i naglašava da je privredni ambijent u kome posluju zanatlije znatno bolji u odnosu na prethodne godine, jer im je odobren zahtjev za defiskalizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana