Ривали у трци за “Љубију” крију карте

В. К.
Ривали у трци за “Љубију” крију карте

Бањалука - Посебна аукција на којој ће на продају бити понуђен државни капитал у Руднику жељезне руде (РЖР) “Љубија” заказана је за 17. децембар, а иако рок за предају документације истиче у понедјељак, сви заинтересовани још не желе да откривају карте.

Одлуку о продаји пакета акција у приједорском руднику на Бањалучкој берзи донијела је Управа Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) 2. новембра, након што су добили сагласност из Владе Републике Српске.

Вриједност комплетног пакета је 69,02 милиона марака, а о учешћу на аукцији до понедјељка не желе причати ни у једној од двије компаније које дуже вријеме желе да купе акције у РЖР “Љубија”. Једна је позната компанија “Арселор Митал” са којом РЖР има заједничко предузеће у Приједору из којег су раније поручили да чекају став централе у Лондону.

- Више информација рећи ћемо у понедјељак - рекао је за “Глас Српске” директор “Арселор Митала” Приједор Младен Јелача.

Исти одговор стигао је и из њиховог највећег конкурента, односно из израелске компаније “Израели инвестмент груп”, иако су раније рекли да ће учествовати на аукцији. 

Посљедњи покушај продаје капитала у “Љубији” пропао је 17. маја 2017. године када Народна скупштина РС није усвојила одлуку Владе. Израелска компаније нудила је 92 милиона, односно око 30 милиона више од “Арселора”.

Влада РС је крајем прошле године скинула РЖР “Љубија” са листе стратешких предузећа, чиме је омогућила приватизацију државног капитала у руднику без сагласности скупштине РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана