Ribarstvo tone

Marijana Miljić
Ribarstvo tone

Banjaluka - Ribarstvo u RS nalazi se na ivici propasti, a uzgajivače su poslije problema koje im je donio ulazak Hrvatske u EU dotukle poplave.

Sektor ribarstva u Srpskoj od 2009. godine je u silaznoj putanji, a situacija se iz godine u godinu pogoršava.

- Težak udarac ribarstvu ove godine su zadale poplave. Pričinjena je velika šteta u ribnjaku "Saničani" u Prijedoru, "Ribnjaku" Prnjavor, "Tropik ribarstvu" u Banjaluci i u dva ribnjaka u Brodu. Ribarstvo u Srpskoj svakim danom sve više tone - kazao je sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede i ribarstva pri Privrednoj komori RS Slavko Stevanović i apelovao na nadležne institucije da što prije preduzmu konkretne mjere da bi spasili ribarstvo od daljeg propadanja.

Vlasnik ribnjaka "Saničani" Prijedor i "Ribnjaka" Prnjavor Radojica Ratkovac rekao je da su im majske poplave nanijele višemilionsku štetu.

- Poplave su nanijele štetu na nasipima, ispustima vode i magacinima. Imaćemo ove godine velike gubitke - rekao je Ratkovac i dodao da su veliku štetu od poplava pretrpjeli i 2010. godine.

On je naglasio da bi šteta u oblasti ribarstva mogla biti spriječena kada bi osiguravajuće kuće pružile mogućnost da osiguraju ribnjake.

- Skoro niko od osiguravajućih društava ne želi da osigura ribnjake, jer im je to previše rizično - rekao je Ratkovac.

Muku muče i uzgajivači na područjima koja su mimoišle poplave.

- Uzgajivači ribe u BiH su potonuli sa ulaskom Hrvatske u EU. Od polovine prošle godine, kada je Hrvatska postala član EU, na tržište ove zemlje počeo je uvoz ribe iz Italije, koja je, zbog nepostojanja dažbina, jeftinija za deset odsto od naše i time su naši uzgajivači izgubile tržište Hrvatske - rekao je direktor "Butreks ribarstva" iz Trebinja Slavko Buđen.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Rako Kovačević rekao je da je u prvih šest mjeseci ove godine u BiH uvezeno 3.265 tona ribe, školjki i rakova u vrijednosti od 9,9 miliona, dok je izvezeno 986 tona ovih proizvoda u vrijednosti od 5,5 miliona KM. Riba iz BiH uglavnom završava u Hrvatskoj, Španiji i Italiji.

Podsticaji

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS povećalo je prije dvije godine stavku za podsticaje za proizvodnju ribe sa 60.000 na 100.000 maraka. Slavko Stevanović je rekao da se podsticaji moraju približiti iznosu u zemljama u okruženju, te da treba ukinuti ograničenja u pogledu visine sredstava koja može dobiti jedno pravno lice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana